Svet 20

21.05.2024.

17:09

Izliv besa Volodimira Zelenskog

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski veruje da njegovi generali kriju istinu od njega, pa je, kako tvrdi Ekonomist, vikao na njih na jednom sastanku.

Izvor: Russia today, The Economist

Izliv besa Volodimira Zelenskog
Profimedia

Podeli:

Navodni izlivi predsedničkog besa, preneo je potom ruski portal Raša tudej, pomenuti su u izveštaju od ponedeljka o situaciji u oblasti Harkov, gde su ruske snage stekle značajnu poziciju tokom prošlog meseca.

Prema britanskom listu, ukrajinske trupe koje su tamo raspoređene su ljute na razvoj događaja i imaju suprotstavljene teorije o uzrocima novonastale situacije, u kojoj Rusi nezaustavljivo napreduju.

Neki okrivljuju SAD i njihove saveznike za nedovoljnu i neblagovremenu pomoć Ukrajini, dok drugi "sumnjaju da je nesposobnost, ili čak izdaja, odigrala značajniju ulogu".

Postoje i "teorije zavere" o političarima u Kijevu i Vašingtonu koji se navodno dogovaraju da prodaju teritoriju „niz reku uoči mirovnog sporazuma".

Denis Jaroslavski, lokalni komandant koji je dospeo na nacionalne naslove zbog pritužbi da utvrđenja koja bi trebalo da spreče napredovanje Rusije u stvari ne postoje, rekao je za Ekonomist da Zelenskog "drže u toploj kupki", odnosno da mu njegovi pomoćnici izgovaraju utešne laži.

Anonimni izvor iz ukrajinske vlade rekao je za Ekonomist da se predsednik sukobljavao sa generalima nakon što je navodno osetio da ne dobija celu istinu o situaciji na frontu.

Ukrajinski i međunarodni mediji ranije su izveštavali o zategnutim odnosima Zelenskog sa vojnim vrhom, koji navodno proističu iz toga što je svoje političke ciljeve stavio ispred vojnih.

U decembru je list Ukrainska pravda tvrdio da predsednik aktivno podriva Valerija Zalužnog, koji je u to vreme bio najviši ukrajinski general, u korist Aleksandra Sirskog. U februaru je ukrajinski lider otpustio Zalužnog i imenovao Sirskog za njegovu zamenu.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

8 h

Podeli: