Subota, 22.02.2003.

17:18

Prelević: MUP treba dobro da istraži incident

Izvor: B92

Default images

Povodom incidenta koji se u petak uveče dogodio na autoputu kod hale “Limes” na Novom Beogradu kada je kamion sa austrijskim tablicama naleteo na kolonu automobila u kojoj je bio i premijer Zoran Đinđić, pojedini mediji objavili su detalje koji se tiču identiteta vozača. Naime, TV Studio B javlja da je vozač kamiona Dejan Milenković zvani Bagzi koji je, kako je zvanično saopštio MUP Srbije, najpre pokušao da pobegne sa lica mesta da bi potom bio uhapšen i zadržan u pritvoru zbog, kako je navedeno, bogate kriminalne prošlosti.

Dejan Milenković Bagzi pripadnik je takozvanog "surčinskog klana", tvrdi Studio B, dok “Večernje novosti” ne navodeći puno ime vozača pišu da je on 1998. godine bio priveden sa još desetak Surčinaca čiji je vođa u to vreme bio Zoran Šijan. “Večernje novosti” dalje tvrde da je D.M. najpre bio nerazdvojni prijatelj Ljubiše Buhe. Međutim, Buha je u nedavnom obraćanju javnosti rekao da bivši komandant Jedinica za specijalne opracije Milorad Luković Legija i Dušan Spasojević zvani Šiptar, drže zatvorene Milenkovića i njegovu suprugu Ljiljanu Buhu.

Radio B92 u subotu nije uspeo da dobije nikakvu zvaničnu informaciju od MUP-a Srbije koja se tiče tog incidenta. Podsećamo da je Zoran Đinđić u prvom reagovanju odbacio mogućnost atentata na njega rekavši da se radi o potezu “nesavesnog vozača koji je učio vožnju na autoputu”.

Bivši savetnik ministra policije Božo Prelević smatra da se bez zvaničnih i operativnih podataka policije ne može tvrditi da li je u pitanju atentat ili ne. Prelević je, međutim, za B92 rekao da bi policija morala dobro da istraži šta je u pitanju, s obzirom da mediji  povezuju vozača kamiona sa već poznatim grupama o kojima se spekuliše da su kriminalne: "U svakom slučaju, ako se radi o čoveku koji je povezan sa nekim od klanova, i u nekim novinama to eksplicitno stoji, to je veliko polje za rad policije da se utvrdi da li je on bivši ili sadašnji pripadnik ili da li se radi o čoveku koji je imao i organizaciju i logistiku. Ako se radi o atentatu, to znanto pogoršava položaj Srbije i imaće velike reperkusije u odnosu na dalji život i dalje političko bitisanje na ovim prostorima".Upoređujući incident kod hale “Limes” sa slučajem Ibarska magistrala, Prelević navodi da će operativne akcije MUP-a pokazati šta se dogodilo i da li neka veća grupa stoji iza toga: "Ja mislim, a to je ubistvo na Ibarskoj magistrali i pokazalo, da to ne može da uradi jedan čovek. Pretpostavljam da će od operativnih akcija MUP-a i zavisiti da li će oni utvrditi da li iza toga stoji neka organizacija koja je htela da izvrši atentat ili se radilo o incidentu. Ako ne bude uhvaćeno više lica ili grupa bez čijeg zajedničkog rada nije moguće to napraviti, onda se to neće moći ni dokazati". Prelević je pozvao MUP da saopšti podatke do kojih će doći kako bi se sprečile spekulacije o tom slučaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: