Nedelja, 24.03.2013.

23:37

Protest zbog šume na Petlovom brdu

U nedelju je održan veliki građanski protest za očuvanje stare šume u naselju Petlovo brdo.

Izvor: Večernje novosti

Default images

Stabla šume "Borići" na Petlovom brdu, tik uz Ibarsku magistralu, stara su više od 40 godina, rastu kao i naselje koje je tu sagrađeno.

U minut do dvanaest, počeo je u nedelju masovan protest sugrađana kako bi se spasilo poslednje parče šume, koje brani naselje od buke, aerozagađenja, klizišta i vetrova.

Ovaj park se nalazi na trasi plana za novo skretanje s Kružnog puta i Ibarske magistrale, iako se na nekih 200 metara već nalazi petlja obilaznice oko Beograda.

"Na ovoj raskrsnici, od četiri kvadrata, samo je ovaj koji branimo, pošumljen. Ostala tri su zaparložena, pustare, đubrišta i otpadi, ali se izgleda nalaze na oku moćnih investitora. Mi zahtevamo da se zaustavi ovo narušavanje prirodnog ambijenta. Celo naselje će biti izloženo zagađenju i buci od automobila", rekao je Nebojša Popović, zamenik predsednika udruženja "Zeleno naselje - Petlovo brdo".

Neki se sećaju da je ovo mesto, kada je počela izgradnja Petolovog brda bila ledina. Tu se prvi put bežalo s časova, desile su se neke ljubavi, danas deke i bake šetaju sa unucima. Nekadašnja šuma se prostirala na osam i po hektara, a više od polovine "pojela" je divlja gradnja. Od Kružnog puta do Labudovog brda i oko Petlovog, prostirala se šuma. Ostalo je ovo malo parče za koje se bori Udruženje "Zeleno naselje", pišu Novosti.

"Tražimo da nadležni povuku proceduru za izgradnju još jedne petlje ili je pomere desetak metara više, a da ova park šuma ostane netaknuta", poručuju građani i najavljuju da ovo nije kraj protestnih okupljanja. "Pisali smo opštini i prethodnim i sadašnjim čelnicima, gradonačelniku, "Zelenilu". Ovo mesto za odmor i rekreaciju ne smeju da nam otmu". Iz Udruženja "Zeleno naselje - Petlovo brdo" kažu da već godinu dana intenzivno pišu i obraćaju se nadležnim ustanovama. Najpre su dobili informaciju da se od petlje odustalo a onda je JP "Putevi Srbije" krajem januara objavilo konkurs za izvođače radova. Konkurs se završava sutra.Komprpomis bi bio, kako kažu, da se planirana saobraćajnica premesti s druge strane Ibarske magistrale, ka Železniku. Tamo gde su samo zapuštene njive.

"PARK-šuma Petlovo brdo predstavlja kontinualnu celinu i nalazi se u južnom delu grada. S obzirom na lokaciju, ove park šume i okruženost saobraćajnicama i stambenim naseljima ona ima estetsku i zaštitnu ulogu i služi za odmor građana", pisalo je u rešenju koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za šume donelo 2009. godine, a prenose Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: