Subota, 19.07.2014.

11:12

Linta: Nismo prepreka dolasku pape

Srbi proterani iz hrvatske nisu prepreka dolasku pape u Srbiju, poručuje predsednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta.

Izvor: Tanjug

Default images

On je izrazio žaljenje zbog izjave patrijarha Irineja u Karlovcu, da papa nije pozvan na centralnu proslavu povodom 1.700 godina od objavljivanja Milanskog edikta, u Nišu, zbog proteranih Srba, koji negativno gledaju na ulogu crkve oko toga.

"Proterani Srbi nisu bili smetnja dolasku pape u Srbiju i pogotovo ne potencijalna opasnost po njegovu bezbednost", ističe Linta, dodajući da takva izjava patrijarha nema uporišta, ni u bližoj, ni u daljoj istoriji i da nanosi veliku štetu izbeglicama u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Patrijarh Irinej je još u dva navrata rekao da su izbeglice smetnja i potencijalna bezbednosna opasnost dolasku pape u Srbiju: u intervjuu za nemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung” septembra 2013. godine i u intervjuu za Tanjug, jula 2012. godine, podsetio je Linta.

On dodaje da proterani Srbi žele samo da se kroz stalni dijalog sa Hrvatskom i BiH vrate njihova oteta imovinska, stečena, statusna i druga prava, da im se obezbedi sloboda kretanja, reši pitanje nestalih lica, stvore uslovi za održiv opstanak povratnika i poštuje nacionalni i kulturni identitet Srba u Hrvatskoj i Federaciji BiH.

"Pored toga, proterani Srbi, ali i velika većina građana Srbije, očekuju da poglavar Rimokatoličke crkve poseti Jasenovac i osudi genocid koji je počinjen nad srpskim narodom u Drugom svetskom ratu", naveo je Linta u saopštenju za javnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: