Petak, 18.03.2011.

14:40

Libija proglasila prekid vatre

Libija je danas proglasila prekid vatre i obustavu svih vojnih operacija, rekao je libijski ministar spoljnih poslova Musa Kusa. Nema primirja, tvrdi opozicija.

Izvor: Beta

Default images

Kako javljaju svetske agencije, Kusa je kazao da će prekid vatre "vratiti bezbednost u zemlju" i osigurati sigurnost za sve Libijce.

Kusa je takođe kritikovao odobrenje međunarodne vojne akcije, ocenivši da je to kršenje suvereniteta Libije.

Savet bezbednosti UN usvojio je noćas rezoluciju o uvođenju zone zabrane letova nad Libijom. Savet je uz to odobrio "sve neophodne mere" za zaštitu civila od napada snaga lojalnih režimu Moamera Gadafija.

Opozicija: Napadi se nastavljaju

Pobunjenici protiv libijskog režima tvrde da se prekid vatre, koji su najavile vlasti, ne sprovodi i da snage lojalne vođi Moameru Gadafiju i dalje napadaju ključne gradove na istoku i zapadu zemlje.

Portparol opozicionaog Nacionalnog saveta, sa sedištem u Bengaziju, Mustafa Gerijani, međutim, rekao je da "primirja nema".

On je kazao da snage lojalne režimu napadaju istočne gradove Adžedabju i Misuratu, poslednja uporišta pobunjenika na zapadu zemlje.

Zapadne zemlje pokušavaju da spreče dalje napade libijskih snaga na uporišta pobunjenika, a u tom cilju je i usvojena rezolucija kojom se zatvara vazdušna zona Libije i otvara mogućnost vazdušnog napada na tu zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: