Petak, 18.03.2011.

14:40

Libija proglasila prekid vatre

Libija je danas proglasila prekid vatre i obustavu svih vojnih operacija, rekao je libijski ministar spoljnih poslova Musa Kusa. Nema primirja, tvrdi opozicija.

Izvor: Beta

Libija proglasila prekid vatre IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

dejan

pre 13 godina

Dakle citam ove pro Gadafi komentare i ne mogu da prestanem da se smejem!

Pa bre bezali ste ko zecevi od vojne policije, nije mogao covek da vas nahvata za mobilicaciju ni jednom! Muku mucila vojska da pupuni jedinice i 91 i 92 i 99.... Devedest posto hrabrih Srba cirkala pivo i zdrala rostilj po terasama za vreme bombardovanja...

Sad bi oni da ratuju za Gadafija ali tastaturom :))) Palite bre!!!! Ili u dobrovoljce pa u Libiju ili tisina!

Cika Sima

pre 13 godina

"Obrni okreni, Gadafi je odsvirao svoje. Dosta mu je bilo vala 42 godine na vlasti. Ali meni je ovde najvise zao nas Srba... "

I meni nije zao Gadafija, stvarno su 42 godine vlasti previse. A i meni je najvise zao Srba, ali onih koji zdusno pozdravljaju jos jedno masovno ubijanje civila i rusenje infrastrukture zarad sitnih interesa. Svi koji se i dalje raduju i bombardovanju '99-te. Verovatno mrzis iz dna duse sto si Srbin. Bio bi sve radije, i Taliban. Samo da ne budes Srbin.

Nenad, Wild Rose Country

pre 13 godina

Samo jedno pitanje za sve koji podrzavaju vojnu intervenciju u Libiji: Da li takodje podrzavate vojnu intervenciju u Bahreinu, gde su dosle STRANE trupe da ubijaju narod (Siiti) koji tamo zive vekovima i koji su totalno obespravljeni.

Zoran

pre 13 godina

Nije bitno kakav je Gadafi. Bitno je da je bio relativno dobar dok je koristio Zapadu. Sad ce da ga puste niz vodu jer je nafta najvaznija. SAD i saradnici vec decenijama fabrikuju marionete po zemljama koje ih interesuju, a posle ih odbacuju kao ispusene cigarete i to sve na "demokratski" nacin uz pomoc (a nekada i ne) nemocnih i nevaznih UN. Ta politicka lakrdija poprima sve opasnije oblike.

Aleksandar

pre 13 godina

Obrni okreni, Gadafi je odsvirao svoje. Dosta mu je bilo vala 42 godine na vlasti. Ali meni je ovde najvise zao nas Srba, zato sto vidim po komentarima navijaju za Gadafija kao nekada za Slobu. Ali mozete samo da puknete od muke. Ako zapad zarati sa nekim taj je odsvirao svoje. Tako da kada padne Gadafijev rezim onda slobodno mozete da se fokusirate na Severnu Koreju (posto i u clancima o toj drzavi vidim velike simpatije naseg naroda prema tom rezimu koji je toliko dobar da sopstvenom narodu uskracuje hranu).

dusank

pre 13 godina

Svaka cast SB UN spasli su krvoprolice, nadam se da ce gdin Gadafi da ispostuje volju naroda ode sa vlasti i omoguci narodu izbore. To jeste tesko za njega sa obzirom da onda ne moze da raspolaze onolikim milijardama, ali ce bar ostati po dobru upamcen mozda cak i heroj. Nadam se i da ce ovi nasi "pukovnici" sada malo da se smire. I da dodam ni mi nismo imali nafte, jos uvek vam stoji slobina bubica u glavi kako smo svi mi divni, a kako nas zli svet zeli ocerupati..

Get Ready

pre 13 godina

Gadafi ponudio mocnicima primirje, jer im je verovatno pripretio da ce spaliti naftna polja, a ovi morali da prihvate.

I mozda bi neko zeleo da vidi Srbiju koja podrzava Gadafija, ali to su samo puste zelje pojedinaca. Naravno da je Gadafi diktator koji je toliki novac prigrabio za sebe i ne zeli da sidje sa fotelje. To niko ne moze da ospori. Ali da se ne lazemo, to nije razlog zasto su Amerikanci (a i Rusi i Kinezi sa kojima oni ocigledno na kraju dele plen) zeleli da napadnu Libiju, jer je napad nagovesten hitro i posle mnogo godina ocigledne Gadafijeve tiranije. A ne moze biti iz humanitarnih razloga, jer Gadafi nije prvi samoinicijativno napao soj narod. Dakle tu opoziciju je neko huskao. Pogledajte vi njihove automobile i ulice u Libiji. Mislite da ce bolje ziveti kada Gadafi ode? Nece. Izginuce mnogi da bi neko drugi dosao i drpisao njihovu naftu. I ne samo to, vec ce se taj narod (danasnja opozicija i oni koji podrzavaju Gadafija) godinama koje nadolaze krviti izmedju sebe.

Citajuci komentare ovde na B92, licno se ponosim gradjanima Srbije koji umeju da rasudjuju i da sagledaju stvari iz drugacijih uglova. To je osnova za zdrav duh.

milos

pre 13 godina

A vi sto podrzavate Gadafija, aj palite u Libiju. Ostavite Srbiju da postane moderna i bogata zemlja...Dokle vise da nam kocite taj put?

Neko ko podrzava ovakvog diktatora sigurno je podrzavao i Milosevica dok je zavodio red kod nas. A vidim da vas ima dosta takvih. Posle kukate kako vam je vlast kriva za stanje u zemlji... E PA VI STE KRIVI GOSPODO!

MaрКо

pre 13 godina

Али зашто дирају суверену државу (као нас 1999)!? Нека они (Либијци) сами међу собом решавају то што имају! Зашто није било војне интервенције НАТО-а и САД у Египту и Тунису, зашто нема у Бахреину?!?!?!

И сада немачки министар спољних послова каже да се неможе бомбардовати суверена држава плус без одобрења Савета Безбедности УН! Ма немој, а 1999. сте могли! Јаоооооооооооооооооооооо

"Milosrdni andjeo"

pre 13 godina

Odlicna takticko strateska odluka. Rezolucija se odnosi samo na zabranu letenja a Gadafi zaustavio i kopnene akcije, kad su mu samo dva grada ostala van kontrole.

40 god.

pre 13 godina

On i mnogo drugih su ipak naucili nesto od slucaja Milosevic. Prvo Nato avioni a posle Hag. Tako to treba. Civilno stanovnistvo treba cuvati ceo svet jer je ono bogatsvo citavog sveta. Cetrdeset godina vladavine, pa to je mnogo i u srednjem veku, pukovnice Gadafi. Vazno je sada da ne bude krvi.

Sasa

pre 13 godina

Haha, do juce je pretio odmazdom, a sad prpa hehe. Puko je onog trenutka kad je krenuo da napada sopstveni narod.
Neki trvrde da je to sacica pobunjenika i da vecina u stvari podrzava Gadafija? Pa odlicno, zasto onda ne raspise izbore ili referendum, ako ga tako vole bice izabran? Mda, kako da ne.

DZoni

pre 13 godina

Komentatori su gori nego "americki jastrebovi".Smesan narod jedne sad totalno nebitne zemlje.Ne znam samo sto ovi nasi radnici ne odose da rade u Nigeriju gde zapadne naftne kompanije drze 100% svih naftnih nalaziste nego u tu diktaturu Libiju.

Dusan

pre 13 godina

Gadafi je naivan ii glup. Da li on misli da kada zapad pokrene vojnu masineriju moze da stane i jednog trenutka? Ne ulazeci u opravdanost ili neopravdanost akcija sa vojnog plana jedina sansa da opstane je da osvoji Bengazi sto pre!

Goran

pre 13 godina

Jos jedno "humanitarno" bombardovanje za zaštitu civila koji su protiv pukovnika? ? ? Slede "kolateralne" stete po civilima koji podrzavaju pukovnika(80 posto). Dokle vise to americko izivljavanje? ? ?

Vlada

pre 13 godina

A jel' bi mogli naši pro-zapadni komentatori da nam pruže bar neki dokaz o tim "stravičnim zločinima koje je Gadafi činio svom narodu"?

Uzgred, ovi isti što pljuju Miloševića i ekipu što nije pristala na sporazum iz Rambujea, bi ga isto tako pljuvali i da je prihvatio sporazum. Samo mi nije jasno KOJA to iole normalna država na ovom svetu bi pristala na okupaciju svoje teritorije, gde NATO ne bi bio podložan zakonima ove zemlje. U prevodu, NATO vojnik bi u tom slučaju mogao da uhapsi ili ubije nekoga na ulici i da ne odgovara pred sudovima ove države.

Potpisivanje sporazuma u Rambujeu bi bila čista izdaja i taj "sporazum" je bio tako napisan da ga mi ne možemo prihvatiti i to su Amerikanci znali. Ideja da bombarduju Srbiju je postojala nekoliko godina unazad.

I treće, naši vajni "evropejci-komentatori" nam stalno spočitavaju kako teritorija i granice nisu važne. A da li ste se, gospodo evropejska, ikada zapitali zašto Britanija ne odustaje od Foklanda, ili Španci od Baskije, ili Francuzi od Korzike, ili Ameri od Kalifornije ili Teksasa, ili Kanada od Kvebeka.......... Tu nema govora o "autonomijama", pravima naroda na samoopredeljenje" i slične stvari koji se jedino izgleda nama nabijaju na nos.

anja99

pre 13 godina

Nafta toje ono sto zapad zeli. Crni antihrist pokazao je svoje lice. Rusi i Kinezi uzdrzani, sramota, ovo me podseca na jedan roman u kome se svi kao prividno mrze a u stvari saradjuju i dele svet.
Sad krece novi TV show Milosrdni andjeo 2, Libicima bombe sa osiromasenim uranijumom i smrt a zapadu nafta. Koje siu to smrdljive libiske demokratske snage koje traze da im se zemlja bombarduje. Porazeni su i sad ce silom NATO bombi doci na vlast. Sto se ti zapadni demokrati ne bune kad u Saudi Arabiji seku glave, odsecaju ruke, kamenuju jer to demokratija? Srbi ne treba da veruju u mitove, nema priatelja pogotovo Rusija, sad ce da nas prevare i za gasovod, Kinu zaboravite, sve su to vecno uzdrzani.

deda Paun, koji golim rukama vatao A-bombice i bacao ih nazad neprijatelju

pre 13 godina

Gadafi je politicki, vojno i istorijski vec pokojnik. Ostaje da se vidi kad ce, i da li ce postati pokajnik.
Nema sale sa Amerikom, deco. Kad se deda Paun borio protiv njih, podelili su nam buzdovane, jatagane i kubure. Cekali smo u rovovima i cekali, i pitali se: gde su Ameri, kada ce doci Ameri da ih bijemo, samo neka dodju cekamo ih!? Junastva sam se nagledao i naslusao?
Padale su bombe, rat se zavrsio, kapitulacija se potpisala, a deda Paun ni cela Srbija ne ugledase ni jednog jedinog "neprijateljkog" NATO vojnika.
Isto ce snaci i Libiju ne bude li se dozvala pameti.
Deco, kad je pred vama veca sila baci buzdovan u travu i digni ruke u vis, i sakrij tri prsta da ih ne bi neprijatelji pogresno protumacio.

Beograđanka

pre 13 godina

Bedno je što Amerikanci stalno, decenijama, uspevaju da nametnu ratove svima koji nisu po njihovom ukusu. Ponašaju se kao da su oni viša rasa. Uteruju demokratiju, kao u Iraku npr. Da li neko uopšte prati situaciju u toj zemlji - koliko ljudi dnevno gine, koliko porodica je obezglavljeno, od čega narod tamo živi i ko eksploatiše naftu u Iraku.
Bojim se da bi, u slučaju američke demokratske intervencije, bilo mnogo, mnogo kolateralne štete.
Gadafi je samo jedan - tipičan predstavnik vladalaca u arapskim zemljama - recite, molim vas, u kojoj to arapskoj zemlji postoje demokratski izbori (po američkom ukusu).

erland

pre 13 godina

Gadafi je uspeo za kratko da iskoristi zaokupljenost zapadnih zemalja situacijom u Japanu i da napreduje uz upotrebu avijacije! Naravno da je odavno odluceno da Gadafi ne moze da ostane na celu Libije i to je jednostavno tako! Zapadne zemlje su spremne na svaki vid akcije i ubrzo ce se sve zavrsiti povlacenjem Gadafija! Ali generalno koga bre boli briga za Libiju, mene ne(al' volim da komentarisem:))!!

Mladen Ivanović

pre 13 godina

Zar iko misli da će se Ameri, Englezi i Francuzi zaustaviti?

Pošto sada nemaju razlog da ga odmah napadnu, sa'ce mu organizuju "pregovore" i poture "sporazum" za koji znaju da je njemu neprihvatljiv. A kada ga ovaj ne potpiše, onda ide BUM! Pa kada ih okupiraju, onda će Gadafiju da "pravično sude" i obese ga k'o psa (kao i Sadama, kao i Slobu).

A za ove koji se raduju novim osvajačkim pohodima NATO-a, za vas od mene jedno veliko FUJ!

MUKNAVI

pre 13 godina

Na potezu su lesinari,da vidimo koji ce prvi krenuti sa svojim sokocalima da zastiti "mirne demonstrante i pravo na demokratiju" a onda krece;napadnut sam u mojoj kuci..branim se.

USA u srcu

pre 13 godina

Svaki diktator je fasista, i sta tu ima da se dokazuje i brani. Mi smo jednog diktatora-fasistu imali i osetili na vlastitoj kozi, a danak za njega svi mi i danas placamo. Milosevic se u svoje vreme zaogrnuo togom demokratije, a bio je vuk u jagnjecoj kozi. Gadafi vodi pola stoleca jednu drzavu, a voditi drzavu je vrlo vrlo kompleksna stavar. Drzava nije firma za prizvodnju eksera ili kartona za cipele. Da je u Libiji odavno sve bilo pogresno ali priguseno, govori ovaj bratoubilacki rat.
Zato: Dole svi fasisti i diktatori sveta! Zivela Amerika!

Alcale

pre 13 godina

Kakavu to demokratiju propagira manjina na sajtu B92 pozivajući na bombardovanje Libiije, kome je to došlo bolje od bombardovanja. Kakvi su to goloubovi mira i demokartije sa krvavim zubima koji gaze sve postavljene zakone u zavisnosti od situacije. Zašto nikada nisu tako oštri prema Izraelu ili Turskoj? Ili možda Kini. Šta bre ljudi vi izigravate sa tom podrškom ratnoj mašineriji NATO.
Znači ljudi koji podržavaju da libija treba sama da reši svoj problem smo zle komunjare a oni koji žele stranu intervenciju na suverenu zemlju i novo prolivanje krvi civila (kao u Srbiji, Afganistanu i Iraku) su svetle demokjrate koje žele samo da svako ima svoja prava koja su zagarantovana tim istim zakonom koji su već pogazili. KOJE LICEMERJE.

Idite u Afganistan pa pričajte onim roditeljima o budučnosti života i dobrobiti demokratije uprkos tome što im je demokratska vojska POBILA DECU!

Tony Soprano

pre 13 godina

Još jednom bih podsetio da to nisu snage lojalne režimu Moamera Gadafija, već regularna vojska države Libije. A sve ostalo je podložno raspravi.

Te Kvondo

pre 13 godina

Eee, nemaju oni herca kao mi. Mi nismo odgovarali na pretnje, sacekali akciju i pobedili! Mislim, bar tako pricaju neki koji su na vlasti bili '99. Pa se povampirili.

Zex

pre 13 godina

Nije Muamer glup kako ga procenjuju na zapadu. Ima on obrazovanje i dobre, odlicne savetnike. Njegove linije konunikacija su mnogo dublje nego sto se veruje. Mozda je cudno ali 80 procenata stanovista je uz njega. Pustite CNN i druge glasnogovornike petrol dolara. Samo budite smireni i videcete ima rezona u njegovim zakljucima koji su brzi od diplomatije London, Pariz, Vasington. Ko je tamo bio i radio za njega me odlicno razume. Sto se tice odmazde on se ne sali. Zapad to i zeli da bi isrovocirao sukobe. Znaci recept je isti sada ce izmisliti nekakav Racak ili Markale, pa... Zar stavrno mislite da Moskva cuti i da nije on line sa Tripolijem. Zapad opet pravi glupost. Nafta je cudo, dolar je cudo, glupost je vecna.

Spavaj Srbijo

Gibus

pre 13 godina

ahahah čitam ovo što pišete i ne mogu da verujem, pa čovek prekida vatru na zemlji da bi ratovao protiv te mizerne nacije francuza i kolonijalista britanaca, u kom svetu vi živite ljudi?

Bimbo

pre 13 godina

Nasilnici razumeju samo recnik nasilja. Sa pregrst nasilja protiv njih postigne se vise nego tovarom prava.
Slicna je nasa istorija. Kad su protiv nas poletele bombe, sve nase ofanzive su odmah zaustavljene, a svi mirovni ugovori potpisani. Ostalo je obavio Hag!

Cika Denis

pre 13 godina

Hahahah, ovaj Gadafi mi postaje jedan od omiljenijih likova. Prekinute su vojne operacije, niko vise ne ugrozava "civile" sto znaci da mogu svi polako kuci sa avionima i naoruzanjem. A niko da se zapita kako to mirni demonstranti i civili drze ceo jedan grad mesec dana vec, a Gadafi ih i bombarduje i navaljuje tenkovima i jos ima placenike, profesinalnu vojsku, rakete... Price za malu decu. Ovo je, realno, mudro odradio. Ostace nam USA bez nafte, smrc.

blebetalo

pre 13 godina

Tako je najbolje,barem je koja glava spasena!Iako se nezna kako ce se sve to dalje odvijat,ipak je i ovo neki pocetak.Svim zlonamjernima,koji ce se sad razocarat jer je Gaso tako naglo popustio - da li vam je krivo sto ce koja majka manje zaplakat,a vasa zloba ostat neispunjena?
Prebrojat ce te se po nepreporukama!!!

Slobodan

pre 13 godina

Neko moze da prokomentarise ovaj Gadafijev potez kao strah; drugi kao dobar takticki potez. Ono medjutim sto je nagnalo medjunarodnu zajednicu da intervenise nije jos reseno: Gadafi je izgubio sav kredibilitet i sa njim se vise ne moze dogovarati. EU i Amerika su bili dosta uzdrzani dosada bas da ne bi bili vidjeni kao osvajaci. Problem je nastao kada je postalo izvesno da ogromna prednost u naoruzanju Gadafijevih trupa ipak moze doneti prevlast nad vecinom stanovnistva koja zeli njegov odlazak.

zdr

pre 13 godina

Diktatora vise nista ne moze da spasi. Ni kupovanje vremena, ni davanje amnestije, ni dupliranje plata svojima, ni prekid vatre, ni podrska vaskolikog serpstva. Gotov je!

Che

pre 13 godina

Proglasili prekid vatre, a sad teroristi opet udarili... i ovaj ako krene da odgovori na napade, NATO ce da kaze eno napada civile idemo u akciju Milosrdnog Andjela 2.

Gljiva Ludara

pre 13 godina

Šta je Gašo... frka... jel počela bežanija srpskih dobrovoljaca iz tvoje "narodne" vojske a koje obilazi Lazanski.
Puko si Pukovniče...

just miki

pre 13 godina

Ma nema nista od toga. Napasce ih francuska i britanija. Moraju podhitno da uniste dokaze da ih je gadafi finansirao, i da je pomagao u kampanji sarkozija. SAD kao i uvek ce se izmaci i prepustiti evropi da resava probleme koje SAD naprave.

Zodijak

pre 13 godina

Aha, znaci prpa pukovnice :-)

E pa zakasnio si, posle cetrdeset godina najgorih zlocina koje si vrsio nad svojim narodom uz pomoc raznoraznih belosvetskih placenika, konacno je i tvoje odzvonilo.

Tony Soprano

pre 13 godina

Još jednom bih podsetio da to nisu snage lojalne režimu Moamera Gadafija, već regularna vojska države Libije. A sve ostalo je podložno raspravi.

Cika Denis

pre 13 godina

Hahahah, ovaj Gadafi mi postaje jedan od omiljenijih likova. Prekinute su vojne operacije, niko vise ne ugrozava "civile" sto znaci da mogu svi polako kuci sa avionima i naoruzanjem. A niko da se zapita kako to mirni demonstranti i civili drze ceo jedan grad mesec dana vec, a Gadafi ih i bombarduje i navaljuje tenkovima i jos ima placenike, profesinalnu vojsku, rakete... Price za malu decu. Ovo je, realno, mudro odradio. Ostace nam USA bez nafte, smrc.

just miki

pre 13 godina

Ma nema nista od toga. Napasce ih francuska i britanija. Moraju podhitno da uniste dokaze da ih je gadafi finansirao, i da je pomagao u kampanji sarkozija. SAD kao i uvek ce se izmaci i prepustiti evropi da resava probleme koje SAD naprave.

Zex

pre 13 godina

Nije Muamer glup kako ga procenjuju na zapadu. Ima on obrazovanje i dobre, odlicne savetnike. Njegove linije konunikacija su mnogo dublje nego sto se veruje. Mozda je cudno ali 80 procenata stanovista je uz njega. Pustite CNN i druge glasnogovornike petrol dolara. Samo budite smireni i videcete ima rezona u njegovim zakljucima koji su brzi od diplomatije London, Pariz, Vasington. Ko je tamo bio i radio za njega me odlicno razume. Sto se tice odmazde on se ne sali. Zapad to i zeli da bi isrovocirao sukobe. Znaci recept je isti sada ce izmisliti nekakav Racak ili Markale, pa... Zar stavrno mislite da Moskva cuti i da nije on line sa Tripolijem. Zapad opet pravi glupost. Nafta je cudo, dolar je cudo, glupost je vecna.

Spavaj Srbijo

Che

pre 13 godina

Proglasili prekid vatre, a sad teroristi opet udarili... i ovaj ako krene da odgovori na napade, NATO ce da kaze eno napada civile idemo u akciju Milosrdnog Andjela 2.

Zodijak

pre 13 godina

Aha, znaci prpa pukovnice :-)

E pa zakasnio si, posle cetrdeset godina najgorih zlocina koje si vrsio nad svojim narodom uz pomoc raznoraznih belosvetskih placenika, konacno je i tvoje odzvonilo.

Bimbo

pre 13 godina

Nasilnici razumeju samo recnik nasilja. Sa pregrst nasilja protiv njih postigne se vise nego tovarom prava.
Slicna je nasa istorija. Kad su protiv nas poletele bombe, sve nase ofanzive su odmah zaustavljene, a svi mirovni ugovori potpisani. Ostalo je obavio Hag!

Te Kvondo

pre 13 godina

Eee, nemaju oni herca kao mi. Mi nismo odgovarali na pretnje, sacekali akciju i pobedili! Mislim, bar tako pricaju neki koji su na vlasti bili '99. Pa se povampirili.

Gljiva Ludara

pre 13 godina

Šta je Gašo... frka... jel počela bežanija srpskih dobrovoljaca iz tvoje "narodne" vojske a koje obilazi Lazanski.
Puko si Pukovniče...

Beograđanka

pre 13 godina

Bedno je što Amerikanci stalno, decenijama, uspevaju da nametnu ratove svima koji nisu po njihovom ukusu. Ponašaju se kao da su oni viša rasa. Uteruju demokratiju, kao u Iraku npr. Da li neko uopšte prati situaciju u toj zemlji - koliko ljudi dnevno gine, koliko porodica je obezglavljeno, od čega narod tamo živi i ko eksploatiše naftu u Iraku.
Bojim se da bi, u slučaju američke demokratske intervencije, bilo mnogo, mnogo kolateralne štete.
Gadafi je samo jedan - tipičan predstavnik vladalaca u arapskim zemljama - recite, molim vas, u kojoj to arapskoj zemlji postoje demokratski izbori (po američkom ukusu).

zdr

pre 13 godina

Diktatora vise nista ne moze da spasi. Ni kupovanje vremena, ni davanje amnestije, ni dupliranje plata svojima, ni prekid vatre, ni podrska vaskolikog serpstva. Gotov je!

Slobodan

pre 13 godina

Neko moze da prokomentarise ovaj Gadafijev potez kao strah; drugi kao dobar takticki potez. Ono medjutim sto je nagnalo medjunarodnu zajednicu da intervenise nije jos reseno: Gadafi je izgubio sav kredibilitet i sa njim se vise ne moze dogovarati. EU i Amerika su bili dosta uzdrzani dosada bas da ne bi bili vidjeni kao osvajaci. Problem je nastao kada je postalo izvesno da ogromna prednost u naoruzanju Gadafijevih trupa ipak moze doneti prevlast nad vecinom stanovnistva koja zeli njegov odlazak.

Vlada

pre 13 godina

A jel' bi mogli naši pro-zapadni komentatori da nam pruže bar neki dokaz o tim "stravičnim zločinima koje je Gadafi činio svom narodu"?

Uzgred, ovi isti što pljuju Miloševića i ekipu što nije pristala na sporazum iz Rambujea, bi ga isto tako pljuvali i da je prihvatio sporazum. Samo mi nije jasno KOJA to iole normalna država na ovom svetu bi pristala na okupaciju svoje teritorije, gde NATO ne bi bio podložan zakonima ove zemlje. U prevodu, NATO vojnik bi u tom slučaju mogao da uhapsi ili ubije nekoga na ulici i da ne odgovara pred sudovima ove države.

Potpisivanje sporazuma u Rambujeu bi bila čista izdaja i taj "sporazum" je bio tako napisan da ga mi ne možemo prihvatiti i to su Amerikanci znali. Ideja da bombarduju Srbiju je postojala nekoliko godina unazad.

I treće, naši vajni "evropejci-komentatori" nam stalno spočitavaju kako teritorija i granice nisu važne. A da li ste se, gospodo evropejska, ikada zapitali zašto Britanija ne odustaje od Foklanda, ili Španci od Baskije, ili Francuzi od Korzike, ili Ameri od Kalifornije ili Teksasa, ili Kanada od Kvebeka.......... Tu nema govora o "autonomijama", pravima naroda na samoopredeljenje" i slične stvari koji se jedino izgleda nama nabijaju na nos.

Alcale

pre 13 godina

Kakavu to demokratiju propagira manjina na sajtu B92 pozivajući na bombardovanje Libiije, kome je to došlo bolje od bombardovanja. Kakvi su to goloubovi mira i demokartije sa krvavim zubima koji gaze sve postavljene zakone u zavisnosti od situacije. Zašto nikada nisu tako oštri prema Izraelu ili Turskoj? Ili možda Kini. Šta bre ljudi vi izigravate sa tom podrškom ratnoj mašineriji NATO.
Znači ljudi koji podržavaju da libija treba sama da reši svoj problem smo zle komunjare a oni koji žele stranu intervenciju na suverenu zemlju i novo prolivanje krvi civila (kao u Srbiji, Afganistanu i Iraku) su svetle demokjrate koje žele samo da svako ima svoja prava koja su zagarantovana tim istim zakonom koji su već pogazili. KOJE LICEMERJE.

Idite u Afganistan pa pričajte onim roditeljima o budučnosti života i dobrobiti demokratije uprkos tome što im je demokratska vojska POBILA DECU!

Gibus

pre 13 godina

ahahah čitam ovo što pišete i ne mogu da verujem, pa čovek prekida vatru na zemlji da bi ratovao protiv te mizerne nacije francuza i kolonijalista britanaca, u kom svetu vi živite ljudi?

Mladen Ivanović

pre 13 godina

Zar iko misli da će se Ameri, Englezi i Francuzi zaustaviti?

Pošto sada nemaju razlog da ga odmah napadnu, sa'ce mu organizuju "pregovore" i poture "sporazum" za koji znaju da je njemu neprihvatljiv. A kada ga ovaj ne potpiše, onda ide BUM! Pa kada ih okupiraju, onda će Gadafiju da "pravično sude" i obese ga k'o psa (kao i Sadama, kao i Slobu).

A za ove koji se raduju novim osvajačkim pohodima NATO-a, za vas od mene jedno veliko FUJ!

blebetalo

pre 13 godina

Tako je najbolje,barem je koja glava spasena!Iako se nezna kako ce se sve to dalje odvijat,ipak je i ovo neki pocetak.Svim zlonamjernima,koji ce se sad razocarat jer je Gaso tako naglo popustio - da li vam je krivo sto ce koja majka manje zaplakat,a vasa zloba ostat neispunjena?
Prebrojat ce te se po nepreporukama!!!

MaрКо

pre 13 godina

Али зашто дирају суверену државу (као нас 1999)!? Нека они (Либијци) сами међу собом решавају то што имају! Зашто није било војне интервенције НАТО-а и САД у Египту и Тунису, зашто нема у Бахреину?!?!?!

И сада немачки министар спољних послова каже да се неможе бомбардовати суверена држава плус без одобрења Савета Безбедности УН! Ма немој, а 1999. сте могли! Јаоооооооооооооооооооооо

MUKNAVI

pre 13 godina

Na potezu su lesinari,da vidimo koji ce prvi krenuti sa svojim sokocalima da zastiti "mirne demonstrante i pravo na demokratiju" a onda krece;napadnut sam u mojoj kuci..branim se.

Zoran

pre 13 godina

Nije bitno kakav je Gadafi. Bitno je da je bio relativno dobar dok je koristio Zapadu. Sad ce da ga puste niz vodu jer je nafta najvaznija. SAD i saradnici vec decenijama fabrikuju marionete po zemljama koje ih interesuju, a posle ih odbacuju kao ispusene cigarete i to sve na "demokratski" nacin uz pomoc (a nekada i ne) nemocnih i nevaznih UN. Ta politicka lakrdija poprima sve opasnije oblike.

Nenad, Wild Rose Country

pre 13 godina

Samo jedno pitanje za sve koji podrzavaju vojnu intervenciju u Libiji: Da li takodje podrzavate vojnu intervenciju u Bahreinu, gde su dosle STRANE trupe da ubijaju narod (Siiti) koji tamo zive vekovima i koji su totalno obespravljeni.

anja99

pre 13 godina

Nafta toje ono sto zapad zeli. Crni antihrist pokazao je svoje lice. Rusi i Kinezi uzdrzani, sramota, ovo me podseca na jedan roman u kome se svi kao prividno mrze a u stvari saradjuju i dele svet.
Sad krece novi TV show Milosrdni andjeo 2, Libicima bombe sa osiromasenim uranijumom i smrt a zapadu nafta. Koje siu to smrdljive libiske demokratske snage koje traze da im se zemlja bombarduje. Porazeni su i sad ce silom NATO bombi doci na vlast. Sto se ti zapadni demokrati ne bune kad u Saudi Arabiji seku glave, odsecaju ruke, kamenuju jer to demokratija? Srbi ne treba da veruju u mitove, nema priatelja pogotovo Rusija, sad ce da nas prevare i za gasovod, Kinu zaboravite, sve su to vecno uzdrzani.

Get Ready

pre 13 godina

Gadafi ponudio mocnicima primirje, jer im je verovatno pripretio da ce spaliti naftna polja, a ovi morali da prihvate.

I mozda bi neko zeleo da vidi Srbiju koja podrzava Gadafija, ali to su samo puste zelje pojedinaca. Naravno da je Gadafi diktator koji je toliki novac prigrabio za sebe i ne zeli da sidje sa fotelje. To niko ne moze da ospori. Ali da se ne lazemo, to nije razlog zasto su Amerikanci (a i Rusi i Kinezi sa kojima oni ocigledno na kraju dele plen) zeleli da napadnu Libiju, jer je napad nagovesten hitro i posle mnogo godina ocigledne Gadafijeve tiranije. A ne moze biti iz humanitarnih razloga, jer Gadafi nije prvi samoinicijativno napao soj narod. Dakle tu opoziciju je neko huskao. Pogledajte vi njihove automobile i ulice u Libiji. Mislite da ce bolje ziveti kada Gadafi ode? Nece. Izginuce mnogi da bi neko drugi dosao i drpisao njihovu naftu. I ne samo to, vec ce se taj narod (danasnja opozicija i oni koji podrzavaju Gadafija) godinama koje nadolaze krviti izmedju sebe.

Citajuci komentare ovde na B92, licno se ponosim gradjanima Srbije koji umeju da rasudjuju i da sagledaju stvari iz drugacijih uglova. To je osnova za zdrav duh.

Goran

pre 13 godina

Jos jedno "humanitarno" bombardovanje za zaštitu civila koji su protiv pukovnika? ? ? Slede "kolateralne" stete po civilima koji podrzavaju pukovnika(80 posto). Dokle vise to americko izivljavanje? ? ?

DZoni

pre 13 godina

Komentatori su gori nego "americki jastrebovi".Smesan narod jedne sad totalno nebitne zemlje.Ne znam samo sto ovi nasi radnici ne odose da rade u Nigeriju gde zapadne naftne kompanije drze 100% svih naftnih nalaziste nego u tu diktaturu Libiju.

Dusan

pre 13 godina

Gadafi je naivan ii glup. Da li on misli da kada zapad pokrene vojnu masineriju moze da stane i jednog trenutka? Ne ulazeci u opravdanost ili neopravdanost akcija sa vojnog plana jedina sansa da opstane je da osvoji Bengazi sto pre!

"Milosrdni andjeo"

pre 13 godina

Odlicna takticko strateska odluka. Rezolucija se odnosi samo na zabranu letenja a Gadafi zaustavio i kopnene akcije, kad su mu samo dva grada ostala van kontrole.

Aleksandar

pre 13 godina

Obrni okreni, Gadafi je odsvirao svoje. Dosta mu je bilo vala 42 godine na vlasti. Ali meni je ovde najvise zao nas Srba, zato sto vidim po komentarima navijaju za Gadafija kao nekada za Slobu. Ali mozete samo da puknete od muke. Ako zapad zarati sa nekim taj je odsvirao svoje. Tako da kada padne Gadafijev rezim onda slobodno mozete da se fokusirate na Severnu Koreju (posto i u clancima o toj drzavi vidim velike simpatije naseg naroda prema tom rezimu koji je toliko dobar da sopstvenom narodu uskracuje hranu).

40 god.

pre 13 godina

On i mnogo drugih su ipak naucili nesto od slucaja Milosevic. Prvo Nato avioni a posle Hag. Tako to treba. Civilno stanovnistvo treba cuvati ceo svet jer je ono bogatsvo citavog sveta. Cetrdeset godina vladavine, pa to je mnogo i u srednjem veku, pukovnice Gadafi. Vazno je sada da ne bude krvi.

milos

pre 13 godina

A vi sto podrzavate Gadafija, aj palite u Libiju. Ostavite Srbiju da postane moderna i bogata zemlja...Dokle vise da nam kocite taj put?

Neko ko podrzava ovakvog diktatora sigurno je podrzavao i Milosevica dok je zavodio red kod nas. A vidim da vas ima dosta takvih. Posle kukate kako vam je vlast kriva za stanje u zemlji... E PA VI STE KRIVI GOSPODO!

dusank

pre 13 godina

Svaka cast SB UN spasli su krvoprolice, nadam se da ce gdin Gadafi da ispostuje volju naroda ode sa vlasti i omoguci narodu izbore. To jeste tesko za njega sa obzirom da onda ne moze da raspolaze onolikim milijardama, ali ce bar ostati po dobru upamcen mozda cak i heroj. Nadam se i da ce ovi nasi "pukovnici" sada malo da se smire. I da dodam ni mi nismo imali nafte, jos uvek vam stoji slobina bubica u glavi kako smo svi mi divni, a kako nas zli svet zeli ocerupati..

dejan

pre 13 godina

Dakle citam ove pro Gadafi komentare i ne mogu da prestanem da se smejem!

Pa bre bezali ste ko zecevi od vojne policije, nije mogao covek da vas nahvata za mobilicaciju ni jednom! Muku mucila vojska da pupuni jedinice i 91 i 92 i 99.... Devedest posto hrabrih Srba cirkala pivo i zdrala rostilj po terasama za vreme bombardovanja...

Sad bi oni da ratuju za Gadafija ali tastaturom :))) Palite bre!!!! Ili u dobrovoljce pa u Libiju ili tisina!

USA u srcu

pre 13 godina

Svaki diktator je fasista, i sta tu ima da se dokazuje i brani. Mi smo jednog diktatora-fasistu imali i osetili na vlastitoj kozi, a danak za njega svi mi i danas placamo. Milosevic se u svoje vreme zaogrnuo togom demokratije, a bio je vuk u jagnjecoj kozi. Gadafi vodi pola stoleca jednu drzavu, a voditi drzavu je vrlo vrlo kompleksna stavar. Drzava nije firma za prizvodnju eksera ili kartona za cipele. Da je u Libiji odavno sve bilo pogresno ali priguseno, govori ovaj bratoubilacki rat.
Zato: Dole svi fasisti i diktatori sveta! Zivela Amerika!

Cika Sima

pre 13 godina

"Obrni okreni, Gadafi je odsvirao svoje. Dosta mu je bilo vala 42 godine na vlasti. Ali meni je ovde najvise zao nas Srba... "

I meni nije zao Gadafija, stvarno su 42 godine vlasti previse. A i meni je najvise zao Srba, ali onih koji zdusno pozdravljaju jos jedno masovno ubijanje civila i rusenje infrastrukture zarad sitnih interesa. Svi koji se i dalje raduju i bombardovanju '99-te. Verovatno mrzis iz dna duse sto si Srbin. Bio bi sve radije, i Taliban. Samo da ne budes Srbin.

deda Paun, koji golim rukama vatao A-bombice i bacao ih nazad neprijatelju

pre 13 godina

Gadafi je politicki, vojno i istorijski vec pokojnik. Ostaje da se vidi kad ce, i da li ce postati pokajnik.
Nema sale sa Amerikom, deco. Kad se deda Paun borio protiv njih, podelili su nam buzdovane, jatagane i kubure. Cekali smo u rovovima i cekali, i pitali se: gde su Ameri, kada ce doci Ameri da ih bijemo, samo neka dodju cekamo ih!? Junastva sam se nagledao i naslusao?
Padale su bombe, rat se zavrsio, kapitulacija se potpisala, a deda Paun ni cela Srbija ne ugledase ni jednog jedinog "neprijateljkog" NATO vojnika.
Isto ce snaci i Libiju ne bude li se dozvala pameti.
Deco, kad je pred vama veca sila baci buzdovan u travu i digni ruke u vis, i sakrij tri prsta da ih ne bi neprijatelji pogresno protumacio.

Sasa

pre 13 godina

Haha, do juce je pretio odmazdom, a sad prpa hehe. Puko je onog trenutka kad je krenuo da napada sopstveni narod.
Neki trvrde da je to sacica pobunjenika i da vecina u stvari podrzava Gadafija? Pa odlicno, zasto onda ne raspise izbore ili referendum, ako ga tako vole bice izabran? Mda, kako da ne.

erland

pre 13 godina

Gadafi je uspeo za kratko da iskoristi zaokupljenost zapadnih zemalja situacijom u Japanu i da napreduje uz upotrebu avijacije! Naravno da je odavno odluceno da Gadafi ne moze da ostane na celu Libije i to je jednostavno tako! Zapadne zemlje su spremne na svaki vid akcije i ubrzo ce se sve zavrsiti povlacenjem Gadafija! Ali generalno koga bre boli briga za Libiju, mene ne(al' volim da komentarisem:))!!

Zodijak

pre 13 godina

Aha, znaci prpa pukovnice :-)

E pa zakasnio si, posle cetrdeset godina najgorih zlocina koje si vrsio nad svojim narodom uz pomoc raznoraznih belosvetskih placenika, konacno je i tvoje odzvonilo.

Gljiva Ludara

pre 13 godina

Šta je Gašo... frka... jel počela bežanija srpskih dobrovoljaca iz tvoje "narodne" vojske a koje obilazi Lazanski.
Puko si Pukovniče...

zdr

pre 13 godina

Diktatora vise nista ne moze da spasi. Ni kupovanje vremena, ni davanje amnestije, ni dupliranje plata svojima, ni prekid vatre, ni podrska vaskolikog serpstva. Gotov je!

Bimbo

pre 13 godina

Nasilnici razumeju samo recnik nasilja. Sa pregrst nasilja protiv njih postigne se vise nego tovarom prava.
Slicna je nasa istorija. Kad su protiv nas poletele bombe, sve nase ofanzive su odmah zaustavljene, a svi mirovni ugovori potpisani. Ostalo je obavio Hag!

Slobodan

pre 13 godina

Neko moze da prokomentarise ovaj Gadafijev potez kao strah; drugi kao dobar takticki potez. Ono medjutim sto je nagnalo medjunarodnu zajednicu da intervenise nije jos reseno: Gadafi je izgubio sav kredibilitet i sa njim se vise ne moze dogovarati. EU i Amerika su bili dosta uzdrzani dosada bas da ne bi bili vidjeni kao osvajaci. Problem je nastao kada je postalo izvesno da ogromna prednost u naoruzanju Gadafijevih trupa ipak moze doneti prevlast nad vecinom stanovnistva koja zeli njegov odlazak.

USA u srcu

pre 13 godina

Svaki diktator je fasista, i sta tu ima da se dokazuje i brani. Mi smo jednog diktatora-fasistu imali i osetili na vlastitoj kozi, a danak za njega svi mi i danas placamo. Milosevic se u svoje vreme zaogrnuo togom demokratije, a bio je vuk u jagnjecoj kozi. Gadafi vodi pola stoleca jednu drzavu, a voditi drzavu je vrlo vrlo kompleksna stavar. Drzava nije firma za prizvodnju eksera ili kartona za cipele. Da je u Libiji odavno sve bilo pogresno ali priguseno, govori ovaj bratoubilacki rat.
Zato: Dole svi fasisti i diktatori sveta! Zivela Amerika!

milos

pre 13 godina

A vi sto podrzavate Gadafija, aj palite u Libiju. Ostavite Srbiju da postane moderna i bogata zemlja...Dokle vise da nam kocite taj put?

Neko ko podrzava ovakvog diktatora sigurno je podrzavao i Milosevica dok je zavodio red kod nas. A vidim da vas ima dosta takvih. Posle kukate kako vam je vlast kriva za stanje u zemlji... E PA VI STE KRIVI GOSPODO!

Zex

pre 13 godina

Nije Muamer glup kako ga procenjuju na zapadu. Ima on obrazovanje i dobre, odlicne savetnike. Njegove linije konunikacija su mnogo dublje nego sto se veruje. Mozda je cudno ali 80 procenata stanovista je uz njega. Pustite CNN i druge glasnogovornike petrol dolara. Samo budite smireni i videcete ima rezona u njegovim zakljucima koji su brzi od diplomatije London, Pariz, Vasington. Ko je tamo bio i radio za njega me odlicno razume. Sto se tice odmazde on se ne sali. Zapad to i zeli da bi isrovocirao sukobe. Znaci recept je isti sada ce izmisliti nekakav Racak ili Markale, pa... Zar stavrno mislite da Moskva cuti i da nije on line sa Tripolijem. Zapad opet pravi glupost. Nafta je cudo, dolar je cudo, glupost je vecna.

Spavaj Srbijo

Tony Soprano

pre 13 godina

Još jednom bih podsetio da to nisu snage lojalne režimu Moamera Gadafija, već regularna vojska države Libije. A sve ostalo je podložno raspravi.

Cika Denis

pre 13 godina

Hahahah, ovaj Gadafi mi postaje jedan od omiljenijih likova. Prekinute su vojne operacije, niko vise ne ugrozava "civile" sto znaci da mogu svi polako kuci sa avionima i naoruzanjem. A niko da se zapita kako to mirni demonstranti i civili drze ceo jedan grad mesec dana vec, a Gadafi ih i bombarduje i navaljuje tenkovima i jos ima placenike, profesinalnu vojsku, rakete... Price za malu decu. Ovo je, realno, mudro odradio. Ostace nam USA bez nafte, smrc.

Aleksandar

pre 13 godina

Obrni okreni, Gadafi je odsvirao svoje. Dosta mu je bilo vala 42 godine na vlasti. Ali meni je ovde najvise zao nas Srba, zato sto vidim po komentarima navijaju za Gadafija kao nekada za Slobu. Ali mozete samo da puknete od muke. Ako zapad zarati sa nekim taj je odsvirao svoje. Tako da kada padne Gadafijev rezim onda slobodno mozete da se fokusirate na Severnu Koreju (posto i u clancima o toj drzavi vidim velike simpatije naseg naroda prema tom rezimu koji je toliko dobar da sopstvenom narodu uskracuje hranu).

40 god.

pre 13 godina

On i mnogo drugih su ipak naucili nesto od slucaja Milosevic. Prvo Nato avioni a posle Hag. Tako to treba. Civilno stanovnistvo treba cuvati ceo svet jer je ono bogatsvo citavog sveta. Cetrdeset godina vladavine, pa to je mnogo i u srednjem veku, pukovnice Gadafi. Vazno je sada da ne bude krvi.

just miki

pre 13 godina

Ma nema nista od toga. Napasce ih francuska i britanija. Moraju podhitno da uniste dokaze da ih je gadafi finansirao, i da je pomagao u kampanji sarkozija. SAD kao i uvek ce se izmaci i prepustiti evropi da resava probleme koje SAD naprave.

dusank

pre 13 godina

Svaka cast SB UN spasli su krvoprolice, nadam se da ce gdin Gadafi da ispostuje volju naroda ode sa vlasti i omoguci narodu izbore. To jeste tesko za njega sa obzirom da onda ne moze da raspolaze onolikim milijardama, ali ce bar ostati po dobru upamcen mozda cak i heroj. Nadam se i da ce ovi nasi "pukovnici" sada malo da se smire. I da dodam ni mi nismo imali nafte, jos uvek vam stoji slobina bubica u glavi kako smo svi mi divni, a kako nas zli svet zeli ocerupati..

Sasa

pre 13 godina

Haha, do juce je pretio odmazdom, a sad prpa hehe. Puko je onog trenutka kad je krenuo da napada sopstveni narod.
Neki trvrde da je to sacica pobunjenika i da vecina u stvari podrzava Gadafija? Pa odlicno, zasto onda ne raspise izbore ili referendum, ako ga tako vole bice izabran? Mda, kako da ne.

Che

pre 13 godina

Proglasili prekid vatre, a sad teroristi opet udarili... i ovaj ako krene da odgovori na napade, NATO ce da kaze eno napada civile idemo u akciju Milosrdnog Andjela 2.

Te Kvondo

pre 13 godina

Eee, nemaju oni herca kao mi. Mi nismo odgovarali na pretnje, sacekali akciju i pobedili! Mislim, bar tako pricaju neki koji su na vlasti bili '99. Pa se povampirili.

Gibus

pre 13 godina

ahahah čitam ovo što pišete i ne mogu da verujem, pa čovek prekida vatru na zemlji da bi ratovao protiv te mizerne nacije francuza i kolonijalista britanaca, u kom svetu vi živite ljudi?

blebetalo

pre 13 godina

Tako je najbolje,barem je koja glava spasena!Iako se nezna kako ce se sve to dalje odvijat,ipak je i ovo neki pocetak.Svim zlonamjernima,koji ce se sad razocarat jer je Gaso tako naglo popustio - da li vam je krivo sto ce koja majka manje zaplakat,a vasa zloba ostat neispunjena?
Prebrojat ce te se po nepreporukama!!!

deda Paun, koji golim rukama vatao A-bombice i bacao ih nazad neprijatelju

pre 13 godina

Gadafi je politicki, vojno i istorijski vec pokojnik. Ostaje da se vidi kad ce, i da li ce postati pokajnik.
Nema sale sa Amerikom, deco. Kad se deda Paun borio protiv njih, podelili su nam buzdovane, jatagane i kubure. Cekali smo u rovovima i cekali, i pitali se: gde su Ameri, kada ce doci Ameri da ih bijemo, samo neka dodju cekamo ih!? Junastva sam se nagledao i naslusao?
Padale su bombe, rat se zavrsio, kapitulacija se potpisala, a deda Paun ni cela Srbija ne ugledase ni jednog jedinog "neprijateljkog" NATO vojnika.
Isto ce snaci i Libiju ne bude li se dozvala pameti.
Deco, kad je pred vama veca sila baci buzdovan u travu i digni ruke u vis, i sakrij tri prsta da ih ne bi neprijatelji pogresno protumacio.

Get Ready

pre 13 godina

Gadafi ponudio mocnicima primirje, jer im je verovatno pripretio da ce spaliti naftna polja, a ovi morali da prihvate.

I mozda bi neko zeleo da vidi Srbiju koja podrzava Gadafija, ali to su samo puste zelje pojedinaca. Naravno da je Gadafi diktator koji je toliki novac prigrabio za sebe i ne zeli da sidje sa fotelje. To niko ne moze da ospori. Ali da se ne lazemo, to nije razlog zasto su Amerikanci (a i Rusi i Kinezi sa kojima oni ocigledno na kraju dele plen) zeleli da napadnu Libiju, jer je napad nagovesten hitro i posle mnogo godina ocigledne Gadafijeve tiranije. A ne moze biti iz humanitarnih razloga, jer Gadafi nije prvi samoinicijativno napao soj narod. Dakle tu opoziciju je neko huskao. Pogledajte vi njihove automobile i ulice u Libiji. Mislite da ce bolje ziveti kada Gadafi ode? Nece. Izginuce mnogi da bi neko drugi dosao i drpisao njihovu naftu. I ne samo to, vec ce se taj narod (danasnja opozicija i oni koji podrzavaju Gadafija) godinama koje nadolaze krviti izmedju sebe.

Citajuci komentare ovde na B92, licno se ponosim gradjanima Srbije koji umeju da rasudjuju i da sagledaju stvari iz drugacijih uglova. To je osnova za zdrav duh.

erland

pre 13 godina

Gadafi je uspeo za kratko da iskoristi zaokupljenost zapadnih zemalja situacijom u Japanu i da napreduje uz upotrebu avijacije! Naravno da je odavno odluceno da Gadafi ne moze da ostane na celu Libije i to je jednostavno tako! Zapadne zemlje su spremne na svaki vid akcije i ubrzo ce se sve zavrsiti povlacenjem Gadafija! Ali generalno koga bre boli briga za Libiju, mene ne(al' volim da komentarisem:))!!

Nenad, Wild Rose Country

pre 13 godina

Samo jedno pitanje za sve koji podrzavaju vojnu intervenciju u Libiji: Da li takodje podrzavate vojnu intervenciju u Bahreinu, gde su dosle STRANE trupe da ubijaju narod (Siiti) koji tamo zive vekovima i koji su totalno obespravljeni.

Cika Sima

pre 13 godina

"Obrni okreni, Gadafi je odsvirao svoje. Dosta mu je bilo vala 42 godine na vlasti. Ali meni je ovde najvise zao nas Srba... "

I meni nije zao Gadafija, stvarno su 42 godine vlasti previse. A i meni je najvise zao Srba, ali onih koji zdusno pozdravljaju jos jedno masovno ubijanje civila i rusenje infrastrukture zarad sitnih interesa. Svi koji se i dalje raduju i bombardovanju '99-te. Verovatno mrzis iz dna duse sto si Srbin. Bio bi sve radije, i Taliban. Samo da ne budes Srbin.

Alcale

pre 13 godina

Kakavu to demokratiju propagira manjina na sajtu B92 pozivajući na bombardovanje Libiije, kome je to došlo bolje od bombardovanja. Kakvi su to goloubovi mira i demokartije sa krvavim zubima koji gaze sve postavljene zakone u zavisnosti od situacije. Zašto nikada nisu tako oštri prema Izraelu ili Turskoj? Ili možda Kini. Šta bre ljudi vi izigravate sa tom podrškom ratnoj mašineriji NATO.
Znači ljudi koji podržavaju da libija treba sama da reši svoj problem smo zle komunjare a oni koji žele stranu intervenciju na suverenu zemlju i novo prolivanje krvi civila (kao u Srbiji, Afganistanu i Iraku) su svetle demokjrate koje žele samo da svako ima svoja prava koja su zagarantovana tim istim zakonom koji su već pogazili. KOJE LICEMERJE.

Idite u Afganistan pa pričajte onim roditeljima o budučnosti života i dobrobiti demokratije uprkos tome što im je demokratska vojska POBILA DECU!

Mladen Ivanović

pre 13 godina

Zar iko misli da će se Ameri, Englezi i Francuzi zaustaviti?

Pošto sada nemaju razlog da ga odmah napadnu, sa'ce mu organizuju "pregovore" i poture "sporazum" za koji znaju da je njemu neprihvatljiv. A kada ga ovaj ne potpiše, onda ide BUM! Pa kada ih okupiraju, onda će Gadafiju da "pravično sude" i obese ga k'o psa (kao i Sadama, kao i Slobu).

A za ove koji se raduju novim osvajačkim pohodima NATO-a, za vas od mene jedno veliko FUJ!

Dusan

pre 13 godina

Gadafi je naivan ii glup. Da li on misli da kada zapad pokrene vojnu masineriju moze da stane i jednog trenutka? Ne ulazeci u opravdanost ili neopravdanost akcija sa vojnog plana jedina sansa da opstane je da osvoji Bengazi sto pre!

MaрКо

pre 13 godina

Али зашто дирају суверену државу (као нас 1999)!? Нека они (Либијци) сами међу собом решавају то што имају! Зашто није било војне интервенције НАТО-а и САД у Египту и Тунису, зашто нема у Бахреину?!?!?!

И сада немачки министар спољних послова каже да се неможе бомбардовати суверена држава плус без одобрења Савета Безбедности УН! Ма немој, а 1999. сте могли! Јаоооооооооооооооооооооо

Zoran

pre 13 godina

Nije bitno kakav je Gadafi. Bitno je da je bio relativno dobar dok je koristio Zapadu. Sad ce da ga puste niz vodu jer je nafta najvaznija. SAD i saradnici vec decenijama fabrikuju marionete po zemljama koje ih interesuju, a posle ih odbacuju kao ispusene cigarete i to sve na "demokratski" nacin uz pomoc (a nekada i ne) nemocnih i nevaznih UN. Ta politicka lakrdija poprima sve opasnije oblike.

Vlada

pre 13 godina

A jel' bi mogli naši pro-zapadni komentatori da nam pruže bar neki dokaz o tim "stravičnim zločinima koje je Gadafi činio svom narodu"?

Uzgred, ovi isti što pljuju Miloševića i ekipu što nije pristala na sporazum iz Rambujea, bi ga isto tako pljuvali i da je prihvatio sporazum. Samo mi nije jasno KOJA to iole normalna država na ovom svetu bi pristala na okupaciju svoje teritorije, gde NATO ne bi bio podložan zakonima ove zemlje. U prevodu, NATO vojnik bi u tom slučaju mogao da uhapsi ili ubije nekoga na ulici i da ne odgovara pred sudovima ove države.

Potpisivanje sporazuma u Rambujeu bi bila čista izdaja i taj "sporazum" je bio tako napisan da ga mi ne možemo prihvatiti i to su Amerikanci znali. Ideja da bombarduju Srbiju je postojala nekoliko godina unazad.

I treće, naši vajni "evropejci-komentatori" nam stalno spočitavaju kako teritorija i granice nisu važne. A da li ste se, gospodo evropejska, ikada zapitali zašto Britanija ne odustaje od Foklanda, ili Španci od Baskije, ili Francuzi od Korzike, ili Ameri od Kalifornije ili Teksasa, ili Kanada od Kvebeka.......... Tu nema govora o "autonomijama", pravima naroda na samoopredeljenje" i slične stvari koji se jedino izgleda nama nabijaju na nos.

anja99

pre 13 godina

Nafta toje ono sto zapad zeli. Crni antihrist pokazao je svoje lice. Rusi i Kinezi uzdrzani, sramota, ovo me podseca na jedan roman u kome se svi kao prividno mrze a u stvari saradjuju i dele svet.
Sad krece novi TV show Milosrdni andjeo 2, Libicima bombe sa osiromasenim uranijumom i smrt a zapadu nafta. Koje siu to smrdljive libiske demokratske snage koje traze da im se zemlja bombarduje. Porazeni su i sad ce silom NATO bombi doci na vlast. Sto se ti zapadni demokrati ne bune kad u Saudi Arabiji seku glave, odsecaju ruke, kamenuju jer to demokratija? Srbi ne treba da veruju u mitove, nema priatelja pogotovo Rusija, sad ce da nas prevare i za gasovod, Kinu zaboravite, sve su to vecno uzdrzani.

MUKNAVI

pre 13 godina

Na potezu su lesinari,da vidimo koji ce prvi krenuti sa svojim sokocalima da zastiti "mirne demonstrante i pravo na demokratiju" a onda krece;napadnut sam u mojoj kuci..branim se.

Beograđanka

pre 13 godina

Bedno je što Amerikanci stalno, decenijama, uspevaju da nametnu ratove svima koji nisu po njihovom ukusu. Ponašaju se kao da su oni viša rasa. Uteruju demokratiju, kao u Iraku npr. Da li neko uopšte prati situaciju u toj zemlji - koliko ljudi dnevno gine, koliko porodica je obezglavljeno, od čega narod tamo živi i ko eksploatiše naftu u Iraku.
Bojim se da bi, u slučaju američke demokratske intervencije, bilo mnogo, mnogo kolateralne štete.
Gadafi je samo jedan - tipičan predstavnik vladalaca u arapskim zemljama - recite, molim vas, u kojoj to arapskoj zemlji postoje demokratski izbori (po američkom ukusu).

dejan

pre 13 godina

Dakle citam ove pro Gadafi komentare i ne mogu da prestanem da se smejem!

Pa bre bezali ste ko zecevi od vojne policije, nije mogao covek da vas nahvata za mobilicaciju ni jednom! Muku mucila vojska da pupuni jedinice i 91 i 92 i 99.... Devedest posto hrabrih Srba cirkala pivo i zdrala rostilj po terasama za vreme bombardovanja...

Sad bi oni da ratuju za Gadafija ali tastaturom :))) Palite bre!!!! Ili u dobrovoljce pa u Libiju ili tisina!

Goran

pre 13 godina

Jos jedno "humanitarno" bombardovanje za zaštitu civila koji su protiv pukovnika? ? ? Slede "kolateralne" stete po civilima koji podrzavaju pukovnika(80 posto). Dokle vise to americko izivljavanje? ? ?

"Milosrdni andjeo"

pre 13 godina

Odlicna takticko strateska odluka. Rezolucija se odnosi samo na zabranu letenja a Gadafi zaustavio i kopnene akcije, kad su mu samo dva grada ostala van kontrole.

DZoni

pre 13 godina

Komentatori su gori nego "americki jastrebovi".Smesan narod jedne sad totalno nebitne zemlje.Ne znam samo sto ovi nasi radnici ne odose da rade u Nigeriju gde zapadne naftne kompanije drze 100% svih naftnih nalaziste nego u tu diktaturu Libiju.