Sreda, 16.02.2005.

10:50

Kod koga je prekidač?

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan smatra da će potpisivanje ugovora s KEK-om omogućiti Srbima da dobiju struju.

Izvor: Beta

Default images

Anan u odgovoru na pismo predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, koji je od njega tražio angažovanje radi rešenja situacija u nekim naseljima na Kosovu u kojima žive Srbi i u kojima već duže nema struje, napisao da se konsultovao sa specijalnim predstavnikom za Kosovo.

"On me je ponovo uverio da Kosovska elektronergetskom koproracija ne vrši aktivna isključenja područja na mreži i ne preduzima nikakve mere za izdvajanje bilo koje konkretne etničke grupe. Međutim, u skladu s politikom od polovine 2004. kompanija ne vrši popravke na mreži kada se dogode prekidi struje sve dok potrošači ne potpišu ugovor o korišćenju usluga i ne pripreme plaćanje. Mi razumemo da to tehničko objašnjenje ne može potpuno da olakša napore kojima su izloženi ljudi iz svih zajednica koji žive bez struje u teškim zimskim uslovima", piše Anan.

Anan je naveo i da je ponuda Vlade Srbije za pomoć u rešavanju situacije u vezi sa strujom dobrodošla i da je tu ponudu preneo šefu UNMIK-a Sorenu Jesenu Petersenu kako bi je on razmotrio. "Stanovnici treba da s KEK-om potpišu ugovore o korišćenju usluga da bi ponovo bili priključeni na mrežu za snabdevanje električnom energijom", piše Anan.

Činjenica da Srbima na Kosovu ni nakon skoro dva meseca i angažovanja vlasti u Beogradu nije uključena struja samo potvrđuje reči generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana da Srbi na Kosovu moraju da potpišu ugovore sa tamošnjom energetskom korporacijom. Predstavnici Srba sa Kosova smatraju da je odgovor Anana logičan s obzirom na to da mu je u izveštaju UNMIK-a predstavljen samo jedan deo problema.

Nosilac Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović za B92 kaže da su Srbi sa Kosova pripremili platforme za rešavanje tog problema, kao i da se sa njom slaže i predsednik Marović. Ivanović navodi i da će platforma šefu UNMIK-a biti prezentovana u petak. Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović smatra da pismo generalnog sekretara UN principijelno nije protiv uključivanja struje Srbima i ponovo će zatražiti od šefa UNMIK-a da odmah uključi struju, rekao je Ivanović.

Rada Trajković iz Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova za B92 kaže da je šef UNMIK-a informisao Anana o samo jednoj strani problema, pa je odgovor generalnog sekretara UN-a logičan.

Srbi u Batusu, Lipljanu i Prilužju skoro dva meseca nemaju struju. KEK navodi da je bez struje na Kosovu trenutno preko 10.000 potrošača, koji će morati da plate dug i potpišu ugovore da bi im struja bila uključena. Predsednik Kordinacionog tela za Kosovo Nebojša Čović ranije je izjavio da je prekidač za struju kod Petersena, a Petersen je, posle sastanka s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, 17. januara u Beogradu, rekao da će njegovi savetnici ispitati situaciju u mestima koja su bez električne energije.

"Srbi uplašeni i na margini"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan kaže da Srbi na Kosovu žive u strahu. "Iako je ozbiljnih zločina nad Srbima na Kosovu manje od marta prošle godine, kada su na hiljade njih proterane iz domova tokom etnički motivisanog nasilja, izolovani incidenti i dalje pothranjuju strahove Srba", rekao je Anan, prenosi AP.

"Vozila za prevoz pripadnika manjina su kamenovana, grafiti s porukama mržnje iscrtani na javnim zgradama, prazne kuće koje pripadaju Srbima su pljačkane i malo se poštuje pravo manjina na jezik. Kosovski Srbi i dalje smatraju da su pod rizikom. Njihovo oklevanje da napuste svoje zajednice ili da stupaju u kontakte s članovima većinske zajednice, i obrnuto, produbljuje već duboku etničku podelu", naveo je Anan u izveštaju Savetu bezbednosti UN.

Prema Ananovoj oceni, Vlada Kosova nije dovoljno učinila da kazni sve etnički motivisane zločine. "Srbi na Kosovu se i dalje suočavaju s mnogim problemima. Oni moraju da putuju specijalnim konvojima ili uz vojnu pratnju, što ogranicava njihovu slobodu kretanja i prustup službama, zaposlenju i pravosudnom sistemu. Zabrinutost za bezbednost, i stvarna i ona od koje se strahuje, obeshrabruju Srbe od povratka na Kosovo", ukazuje Anan.

Oliver Ivanović ocenjuje da je takav stav Anana prvenstveno upućen kosovskim Albancima.

Izveštaj se odnosi na period od početka novembra 2004. do kraja januara 2005. Reč je o redovnom tromesečnom izveštaju o kosovu koji Anan podnosi Savetu bezbednosti UN od juna 1999.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: