Svet 4

17.06.2024.

20:18

Makrone, gotov si

Predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore u Francuskoj počela je danas, rezultati anketa pokazuju da će na njima pobediti krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje (RN), ispred levog bloka.

Izvor: Tanjug

Makrone, gotov si
Profimedia

Podeli:

Ankete pokazuju da će se centristički savez predsednika Emanuela Makrona naći na trećem mestu.

Međutim, zajedno sa glasovima konzervativne stranke Republikanci, koji su formirali izborni savez sa RN, ukupan rezultat francuske konzervativne desnice bi mogao dostići 37 odsto, prenosi Rojters.

Prema rezultatima Ifopove ankete savez levičarskih partija ima podršku 28 odsto birača, dok je Makronova politička opcija daleko ispod, na trećem mestu sa 18 odsto podrške.

Od kada je predsednik Makron rasupustio parlament i sazvao prevremene izbore, nakonšto je stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen nadmašila njegovu vladajuću centrističku stranku na izborima za Evropski parlament, nastupila je politička neizvesnost koja je podstakla intenzivnu prodaju francuskih državnih obveznica i akcija.
 

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

23 h

Podeli: