Subota, 12.02.2011.

23:10

Blic: G17 traži smenu Cvetkovića

G17 plus i njen lider Mlađan Dinkić zahtevaće od DS da premijer Cvetković bude smenjen “jer je nesposoban”, piše "Blic". DS: Takav ultimatum je "neverovatan".

Izvor: Blic

Default images

Iako G17 plus neće rušiti Vladu, ako taj njihov zahtev ne bude usvojen, ubuduće će napadati svaku odluku Vlade za koju smatraju da je loša, piše list.

"Blic" saznaje da je ovakav stav usvojen na jučerašnjim sastancima u vrhu G17 plus.

Iz DS poručuju da će “Dinkić biti odgovoran ako se, umesto u reforme neophodne za sticanje statusa kandidata za EU, krene u vanredne izbore”.

Posle javnih optužbi, saradnja postala nemoguća: ministar Mlađan Dinkić i premijer Mirko Cvetković

Nećemo da budemo taoci loših poteza DS i ako Boris Tadić odluči da ne menja premijera, mi ćemo napadati svaku odluku Vlade za koju smatramo da je loša. Smatramo da je premijer nesposoban i da ne može da nastavi da vodi Vladu. Ako DS ipak odluči da smeni Cvetkovića i promeni ministre koji ne rade dobro, daćemo punu podršku novoizabranom timu. Što se tiče treće mogućnosti, a to je raspisivanje vanrednih izbora, mi to nećemo tražiti jer ne želimo da po treći put budemo optuženi za rušenje Vlade. Izbora će biti samo u slučaju da se DS odluči na taj korak”, kažu u vrhu G17 plus za “Blic nedelje”.

Lider te stranke, dodaju, neće podneti ostavku na ministarsko mesto u Vladi, a u Skupštini će se stranka ponašati kao deo koalicije i podržavati sve dobre odluke Vlade, kažu u ovoj stranci i negiraju da su oni izvor najnovijih svađa i problema u koaliciji. Insistiraju da je izvor sukoba odbijanje da se “priznaju slabosti u radu Vlade i činjenica da premijer nije sposoban da vodi Vladu”.

Svesni smo da je to mesto koje pripada DS, ali ne želimo da snosimo odgovornost za loše poteze, kao što je loš zakon o planiranju i izgradnji koji je zaustavio kompletnu građevinsku delatnost, za to što je zakočen rast BDP, za nestašicu hrane, za nesposobnost ministarke finansija i premijera, koji nisu u stanju da zaustave štrajkove u javnom sektoru... Najveća primedba EU odnosi se na reformu pravosuđa”, navode primedbe na rad koalicionih partnera u vrhu G17 plus.

U ovoj stranci, koja je odgovorna za vanredno rušenje dve prethodne vlade, ponovo iskaču iz uobičajenog, partnerskog načina ponašanja u koalicijama i iznose u javnost optužbe, iako ih iz SPS i DS zovu da to reše na zajedničkim sastancima. Međutim, kako “Blicu” tvrde u vrhu G17 plus, Mlađan Dinkić zaista je prvo sve te zamerke izneo Borisu Tadiću, a njih dvojica su na “nekoliko sastanaka u poslednjih mesec dana” razgovarali o mogućim rešenjima. Kada je Dinkić video da od sastanaka nema efekta, izašao je u javnost, a njegova glavna ideja je da “rekonstrukcija bez promene premijera nema smisla”, kažu u ovoj stranci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

22 h

Podeli: