Petak, 10.05.2013.

14:32

Leci upozorenja da civili beže

Sirijski vojni avioni izbacili su iznad grada Kusajra letke kako bi upozorili civile da pobegnu jer se priprema napad ukoliko se pobunjenici ne predaju.

Izvor: Tanjug

Default images

Pobunjenici to mesto drže pod kontrolom više od godinu dana.

"Iznad Kusajra su izbačeni leci kako bi se civilima poručilo da napuste grad, sa kartom bezbedne rute za evakuaciju, jer se uskoro priprema napad ako se pobunjenici ne predaju", rekao je neimenovani izvor iz vojske za agenciju Frans pres.

Sirijska vojska, potpomognuta borcima libanske šiitske militantne grupe Hezbolah, preuzima područja oko ovog grada, koji su pobunjeničke snage zauzele pre više od godinu dana.

Opozicioni aktivisti kažu da su snage vlade sa tri strane opkolile Kusajr, u kojem se i dalje nalazi oko 25.000 stanovnika.

Ova oblast blizu granice sa Libanom strateški je važna za pobunjenike jer preko nje blokiraju glavni put iz Damaska do obale i tako sprečavaju prolazak vojske i dostavljanje zaliha.

O značaju ove oblasti govori i to što je predsednik Bašar al-Asad nedavno rekao da njegove snage u ovoj oblasti vode "glavnu bitku".

Rat u Siriji, koji traje više od dve godine, prema podacima UN, odneo je više od 70.000 života, dok aktivisti, koji svakog dana izveštavaju o novim žrtvama, navode da je danas širom zemlje poginulo 72 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: