Nova vest
Sportovi na vodi 2

28.5.2024.

22:14

Veslački savez tuži Olimpijski komitet Srbije

Veslački savez Srbije (VSS) najavio je da će podneti tužbu Stalnoj sportskoj arbitraži Olimpijskog komiteta Srbije (OKS).

Autor: B92.sport

B92.sport
B92.sport
Dušan Milenković/Starsport

Razlog je taj jer su odluke OKS dovele do toga da Svetska veslačka federacija privremeno suspenduje VSS.

"Veslački savez Srbije smatra da je odluka o suspenziji nastavak aktivnosti pojedinaca iz OKS koji žele da na nelegitiman način preuzmu rukovođenje VSS. U pitanju su funkcioneri OKS koji su ujedno simpatizeri i članovi Partizana, a među njima je 'najglasniji' Đorđe Višacki, generalni sekretar OKS", navodi se u saopštenju.

Savez je dodao i da Višacki "zloupotrebljava svoju funkciju i instituciju OKS kako bi degradirao sadašnje rukovodstvo Saveza i koristi OKS da bi isključivo pružao podršku i pomoć svom klubu, Veslačkom klubu Partizan.

"Koristeći funkciju generalnog sekretara OKS i lične prijateljske veze sa pojedincima u Svetskoj veslačkoj federaciji, Đorđe Višacki već pune četiri godine omalovažava sadašnje rukovodstvo VSS i iznosi neistine o navodno lošem rukovođenju srpskim veslačkim sportom kako u zemlji tako i u inostranstvu", navodi se u saopštenju.

"Time stvara privid haosa u srpskom veslačkom sportu zbog čega je krovna svetska veslačka federacija drugi put u ovoj godini privrememo suspendovala Veslački savez Srbije i traži hitne odgovore i objašnjenja od Ministarstva sporta, Olimpijskog komiteta Srbije i Veslačkog saveza Srbije", dodaje se.

Kako se navodi, poslednji u nizu takvih koraka bilo je neprihvatanje rezultata izbornih i kontrolnih trka u VSS i direktno mešanje Đorđa Višackog u izborni proces za sastav posada veslačke reprezentacije Srbije koje će se boriti za osvajanje norme za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu.

"OKS izvršio je pritisak na Svetsku veslačku federaciju (FISA) da se ista dozvoli da se na Finalnoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu u maju ove godine takmiči srpska posada koju nije direktno predložio VSS, kako inače nalažu pravila, što je FISA pod pristikom OKS-a i uradila. Posledično zbog toga, Veslački savez Australije koji je imao posadu u istoj toj trci je podneo tužbu protiv Svetske veslačke federacije", navodi se.

Iz Saveza navode da su članovi IO OKS-a juče izglasali suspenziju i pokretanje postupka protiv VSS zbog navodne povrede Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta bez konkretnog navođenja po kom osnovu, članu, stavu ili odredbi je Veslački savez Srbije povredio navedeni kodeks.

Veslački savez Srbije, kako se dodaje, smatra da ne postoji pravni osnov u Statutu OKS i Zakona o sportu za donošenje ovakve odluke IO OKS i navodi da je jedini cilj takve odluke OKS bio da Svetska veslačka federacije suspenduje VSS kako bi Olimpijski komitet Srbije, odnosno Đorđe Višacki, preuzeo rukovođenje srpskim veslačkim sportom.

"Zbog toga će Veslački savez Srbije zaštitu svojih prava zatražiti u zemlji i inostranstvu koristeći sva pravna sredstva", navodi se u saopštenju.

Podeli:

Komentari 2

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 2

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Zanimljivosti

Tajna uspeha Golfa

Golf ove godine slavi svoj 50. rođendan – i ima šta da slavi! Trenutno se proizvodi u osmoj generaciji i jedan je od tri najprodavanija automobila svih vremena.

Dojče vele

17:50

18 h

Novo Sport Video Menu