Petak, 02.07.2010.

11:22

Malta ratifikovala SSP

Malta je ratifikovala SSP sa Srbijom, saopštili su u Beogradu ministri spoljnih poslova Srbije i Malte, Vuk Jeremić i Tonio Borg.

Izvor: FoNet, Tanjug

Default images

Ministar Borg je rekao da je Jeremiću juče uručio kopiju Instrumenta o ratifikaciji što, prema njegovim rečima, pokazuje rešenost Malte da podrži evropske integracije Srbije.

Jeremić je istakao da je Malta druga zemlja koja je ratifikovala SSP sa Srbijom i zahvalio ministru Borgu na podršci koju Malta pruža evropskom putu Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Malte Toniom Borgom o odnosima dve zemlje, evropskim integracijama Srbije i mogućnostima probudljivanja ekonomske saradnje, saopštila je predsednikova pres služba.

Predsednik Srbije je zahvalio Malti na snažnoj podršci evropskim integracijama naše zemlje, kaže se u saopštenju.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković istakao je danas, tokom sastanka sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Malte Toniom Borgom, da Srbija visoko ceni dosadašnju podršku Malte procesu evropske integracije Srbije.

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Srbije, Cvetković je izrazio zahvalnost što je Malta među prvim zemljama Evropske unije ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar Tonio Borg rekao je da Srbija treba da bude uverena da u Malti ima iskrenog prijatelja, istakavši da se njegova zemlja zalaže za proširenje Evropske unije.

Protokol o readmisiji

Ranije danas, ministar policije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Malte Toni Borg potpisali su protokol o readmisiji.

Ministri dve zemlje su prilikom sastanka najavili zaključivanje međudržavnog sporazuma o borbi protiv organizovanog kriminala.

Razgovarali smo o potrebi jačanja međusobne policijske saradnje, rekao je Dačić, ističući da je bitna dobra saradnja dve zemlje u ovoj oblasti, pre svega u razmeni obaveštajnih podataka kada su u pitanju kriminal i međunarodni terorizam.

Prema rečima Dačića, policijska saradnja Srbije i Malte do sada je uglavnom išla preko Interpola.

Dačić je zahvalio Malti na podršci u ostvarivanju vizne liberalizacije i izrazio očekivanje da će Srbija uspešno nastaviti evrointegracije i steći punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Prema rečima Borga, na Malti živi izuzetno jaka srpska zajednica koja poštuje zakon, ali je zaključenje sprazuma o policijskoj saradnji neophodno, jer je kriminal danas transnacionalnog karaktera.

Takođe, Borg je naglasio da Malta ima veoma dobru policijsku saradnju sa zemljama severne Afrike, kao i sa drugim državama Mediterana.

Zato bi Srbija, prema njegovim rečima, zaključivanjem međupolicijskog sporazuma sa Maltom, pojačala policijsku saradnju i sa ovim drugim zemljama.

Dačić i Borg konstatovali su da dve zemlje imaju mogućnosti da razviju saradnju i u drugim oblastima.

Potpisivanje sporazuma o readmisiji je sprovođnje sa pojedinačnim zemljama ranije potpisanog okvirnog sporazuma Srbije sa EU o ovom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

18 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Podeli: