Četvrtak, 01.12.2005.

11:07

"Posle Ajnštajna"

Danas se putem Interneta može pratiti dvanaestočasovni program u slavu Ajnštajna i svetske godine fizike i raspravljati s poznatim naučnicima.

Izvor: B92, Mladi fizičar

Default images

Program organizuju CERN i Međunarodni upravni odbor svetske godine fizike. Ceo program može se pratiti uživo preko web-a, a publika će moći direktno da raspravlja o značaju Ajnštaja i pogledima na budućnost fizike s najznačajnijim fizičarima današnjice, kao što su Stiven Hoking, Pol Dejvis i dobitnici Nobelove nagrade Dejvid Gros, Marej Gel Man i Gerard 't Hoft.

To je jedan od najvećih Internet događaja ikada. Jedinstven događaj emituje se iz studija u CERN-ovoj Kupoli nauke i inovacija. Pomoću video-linka studio je povezan s Centrom budućnosti u Veneciji, koledžom Imerijal u Londonu, Fermijevim nacionalnim akceleratorom u Čikagu, Exploratoriumom u San Francisku, Blumfildovim naučnim centom u Jerusalimu i Nacionalnim centrom za obrazovanje u Tajpehu. Iz tih centara organizovane su virtuelne posete najznačajnijim fizičkim laboratorijama i muzejima u Americi, Evropi i Aziji.

Program, koji se sprovodi u saradnji s nekoliko vodećih fizičkih laboratorija i naučnih muzeja, obuhvata oblasti kao što su relativnost, gravitacioni talasi, masa i gravitacija, antimaterija i neutrini, pokušavajući predstavljanje nerešenih problema u fizici posle Ajnštajna i tehnologija nastalih iz Ajnštajnovih otkrića.

Značajni događaji dana su i svečano dodeljivanje Pirelijeve nagrade za rad na temu relativnosti i onlajn-kviz za sve između 15 i 19 godina, koji će biti baziran na tri osnovne misterije koje slede iz Ajnštajnovih teorija.

Prema podacima istraživačke stanice Petnica, Evropski centar za nuklearna istraživanja (CERN) je najveći evropski naučno-istraživački centar. Osnovan je pre 50 godina. A 1954. godine Jugoslavija je bila jedna od dvanaest zemalja osnivača CERN-a. Danas SCG nije član, iako tamo i dalje radi uspešna grupa naših istraživača. CERN je centar u čijem radu učestvuje 220 instituta širom sveta i u kome trenutno radi čak šest dobitnika Nobelove nagrade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Tenkovi su ušli u centar grada

Izraelski tenkovi su prvi put u utorak stigli do centra Rafe, prema izjavama svedoka, tri nedelje nakon početka kopnene operacije u južnom delu Gaze koja je izazvala globalnu osudu.

13:26

28.5.2024.

19 h

Podeli: