Palestinski premijer podneo ostavku

Palestinski premijer Salam Fajad podneo je ostavku, saopštili su večeras palestinski zvaničnici.

Izvor: B92

Subota, 13.04.2013.

20:52

Default images

Fajad je najpre u četvrtak ponudio ostavku palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu zbog neslaganja oko politike vlade i čekao na Abasov odgovor.

Zvaničnici kažu da je Fajad danas lično Abasu dao ostavku i da ju je Abas prihvatio, a imena zvaničnika se ne pominju, jer još nema zvaničnog saopštenja.

Ostavka je usledila posle glasina da Abas želi da Fajadovu ostavku. Otkako je postao premijer 2007, Fajad, školovan u SAD, imao je jaku podršku zapadnih vlada koje su verovale da će on najviše doprineti naporima na izgradnji palestinskih državnih institucija. Smatralo se da bi njegova smena mogla da iskomplikuje veze zapada s Abasom. Odnosi izmedju Fajada i Abasa pogoršali su se prošlog meseca kada je premijer prihvatio ostavku ministra finansija, protiv volje predsednika. U početku uspešan u oživljavanju palestinske ekonomije, Fajad se suočio sa teškoćama prošle godine kada su Izrael i SAD, da bi kaznile Palestince, zbog težnje za de fakto državnošću u UN, uskratile fondove. Abasov Fatah optužio je Fajada da nije predvideo šta će se desiti i partijski savet je nedavno ocenio da je politika aktuelne vlade improvizovana i konfuzna prema mnogim finansijskim i ekonomskim pitanjima. Tokom nedavne posete, američki predsednik Barak Obama je i Abasa i Fajada opisao kao istinske partnere u mirovnom procesu, čijoj se obnovi nada u narednim mesecima. Američki državni sekretar Džon Keri takodje se sastao sa Fajadom prošle nedelje tokom posete regionu, što se smatralo podrškom palestinskom premijeru. Jedan visoki diplomata rekao je u sredu da će zapadni donatori biti vrlo uznemireni ako ''poštovani premijer'' ode. Anonimni diplomata je ocenio da he to imati ozbiljan uticaj na odnose sa medjunarodnom zajednicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: