Đake tuku i drugari i nastavnici

Rezultati istraživanja o nasilju među učenicima pokazalisu da četvrtina đaka tvrdi da su doživeli da ih nastavnici uvrede, ismeju ili udare.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

22:43

Default images

Samo šest odsto dece u osnovnim i 23 odsto u srednjim školama nije imalo iskustvo sa nasiljem među učenicima - pokazao je najnoviji izveštaj zaštitnika građana i Panela mladih savetnika ”Zaštita dece od nasilja u školama”.

Deca su izložena vršnjačkom, ali i nasilju odraslih. Čak 23 odsto učenika tvrdi da su jednom ili više puta doživeli da ih neko od nastavnika uvredi, ismeje ili udari. A 21 odsto osnovaca žalilo se da ih nastavnici fizički kažnjavaju.

I ispitivanje u okviru programa ”Škola bez nasilja”, potvrdilo je da je često nasilje nastavnika nad decom - četvrtina učenika od petog do osmog razreda rekla je da je u poslednja dva-tri meseca doživela da ih nastavnik vređa, 15 odsto da ih je udario, a 8,5 odsto da im je nastavnik pretio.

Među vršnjacima najzastupljenije je verbalno, ali i ima i drugih oblika psihičkog nasilja (vređanje i ismevanje - 40 odsto, ogovaranje, širenje laži, socijalna izolacija - 38 odsto, pretnje i zastrašivanje - 21 odsto), zatim otimanje i uništavanje imovine, razni oblici prisiljavanja, ucenjivanje, pretnje oružjem i seksualno uznemiravanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: