Tuberkuloza u Mačvi

Broj novobolelih od tuberkuloze u Mačvanskom okrugu je 34 pacijenta na sto hiljada stanovnika, što je za 50 odsto više od proseka u Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 10.04.2011.

12:48

Default images

Šabački Crveni krst uključio se u projekat "Kontrola tuberkuloze" kako bi uticali na obolele da započnu sa lečenjem tuberkuloze i tako uticali na smanjanje stope rasta obolevanja.

Iako se očekivalo da će bolest sitomaštva vremenom biti iskorenjena, prošle godine broj pacijenata obolelih od tuberkuloze u Mačvanskom okrugu premašio je 100.

Masovne migracije iz ratom zahvaćenih područja i loši uslovi života, osnovni su ralozi rasta broja obolelih od tuberkuloze.

"Svakako, tu su I ovi drugi faktori, socijalni status, siromaštvo, nezaposlenost I hronični stress koji traj već duži niz godina – sve to doprinosi ovako velikoj stopi oboljevanja od tuberkuloze u Mačvanskom okrugu", kaže dr Milijana Popović, specijalista socijalne medicine.

Prošle godine Zavod za javno zdravlje u Šapcu registrovao je tuberkulozu kod troje mladih između 15 i 19 godina i još dvoje dece uzrasta do dve godine. Javljnje lekaru je najvažnije, jer je procenat izlečenja visok.

"Što se tiče samog izlečenja uspešnost je oko 85 odsto i time su zadovoljeni kriterijumi Svetske zdravstvene organizacije. Godišnje umre od 8 do 10 bolesnika ali su to uglasvnom pacijenti koji imaju I druge bolesti, uglavnom karcinom", kaže dr Radenka Stanković, načelnik Službe pneumofiziologije.

U okviru Projekta “ Kontrola tuberkuloze u Srbiji” koji podržava Global Fond, šabački crveni krst pokušava na terenu da animira obolele da se jave lekaru:

"Osnovni naš zadatak je aktivno traganje za obolelim u osetljivim grupama, među Romima u nehigijenskim naseljima i korisnicima Narodne kuhinje. Drugi zadatak je traganje za kontaktima potencijalno obolelih", kaže Snežana Petrović, samostalni stručni saradnik Crvenog krsta.

Nelečeni pacijent sa aktivnom tuberkulozom u toku jedne godine inficira 10 do 15 ljudi. Zbog toga je zdravstvena prosvećenost neophodna u smanjenju stope obolelih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: