Prosvetari: Pregovori ili štrajk

Prosvetni sindikati traže nastavak pregovora s Vladom, inače će obustaviti nastavu. Ministar prosvete čeka zvaničan dopis sindikata.

Izvor: B92

Subota, 12.03.2011.

15:56

Default images

Predstavnici tri prosvetna sindikata, koji štrajkuju od 28. januara, zatražili su nastavak pregovora sa Vladom, a ako se to ne bude desilo, prete protestom i obustavom nastave 25. marta.

Gostujući u Vestima B92, predsednik granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović najavio je da će sindikati uputiti poziv ministru prosvete da nastave pregovore.

Prema rečima Tomislava Živanovića, sindikati će pozvati i predsednika Srbije Borisa Tadića da se uključi u razgovore.

“Ovo više nije problem zasposlenih, već cele države, zato i tražimo intervenciju predsednika države, jer se radi o interesu cele države”, kaže Živanović.

“Ukoliko ne bude nikakvih pomaka, ostaje nam da radikalizacijom 25. marta obustavimo nastavu u školama i okupimo se na ulici, znači ispred Vlade Republike Srbije“, najavljuje on.

Ministar prosvete Žarko Obradović, s druge strane, kaže da će sačekati zvaničan dopis sindikata, a da će se potom o svemu konsultovati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

"Reč je o zvaničnoj politici Vlade, a ne o samovoljnim odlukama ministra. Kada dopis stigne, obavestiću premijera i konsultovaću se sa njim", kazao je Obradović agenciji Beta.

Gostovanje Tomislava Živanovića u Vestima TV B92 možete pogledati u našem video prilogu:

Zahtevi sindikata

Sindikati traže povećanje zarada od majske i oktobarske plate za po pet odsto, kao i usklađivanje zarada s indeksom potrošačkih cena, odnosno povećanje zarada na godišnjem nivou za 18 do 20 odsto.

Prosvetni radnici ne odustaju ni od zahteva za izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izmene Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole i domove učenika, o kome su pregovori u toku.

Vlada je o zahtevima tri sindikata nastavila pregovore i nakon potpisivanja Protokola o poboljšanju materijalnog položaja, kojim je predviđeno povećanje zarade od oko 13 odsto, uz uslov da se u budžet sredstva slivaju po planiranoj dinamici.

Poslednji put pregovori sa sindikatima održani su polovinom februara, kada je ministar Žarko Obradović rekao da se o zaradama više neće razgovarati, jer će plate, kako je rekao, zavisiti od ekonomske situacije.

Sindikat obrazovanja Srbije prihvatio je Protokol i izašao iz štrajka, a zaposlenima u prosveti koji su nastavili protest, Ministarstvo prosvete je poručilo da će dobiti umanjene zarade, odnosno da će im plate biti isplaćene u skladu da realnim vremenom rada.

Prvi deo februarske plate prosvetarima, isplaćene 7. marta, nije umanjen, ali, kako je objašnjeno samo iz tehničkih razloga, jer je isplaćena akontacija i najavljeno je da će drugi deo februarske zarade 20. ili 21. februara biti umanjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: