Bez dogovora o snabdevanju gasom

Rusija i Evropska unija nisu uspele da se dogovore o merama kojima bi bio sprečen prekid snabdevanja gasom članica EU.

Izvor: FoNet, Tanjug

Petak, 22.05.2009.

09:28

Default images

Lideri EU su ocenili da je samit sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom popravio odnose Brisela i Moskve, narušene prošlogodišnjim ratom Rusije i Gruzije i prekidom dostave ruskog gasa preko Ukrajine, ali da nije došlo do značajnog napretka.

Razgovori su "ojačali međusobno poverenje, koje je potrebno i vrlo važno", izjavio je na konferenciji za novinare u Habarovsku, 6.100 kilometara istočno od Moskve, češki predsednik Vaclav Klaus, čija zemlja predsedava EU.

Medvedev je na samitu insistirao da je Kijev isključivi krivac za dvonedeljni januarski prekid snabdevanja Evrope gasom i upozorio da se to može ponoviti ukoliko Ukrajina ne bude bila u stanju da plati obaveze prema Rusiji. Moskva je odbila da pruži garancije da neće doći do novog prekida, javlja AP.

"Zašto bi to učinili? Na našoj strani nema problema, ovde je sve u redu", poručio je Medvedev.

On je ocenio da EU može obezbediti pouzdano snabdevanje tako što će posuditi novac Ukrajini i tako joj pomoći da plati ruski gas.

"Sumnjamo u mogućnost Ukrajine da plati. Spremni smo da pomognemo Ukrajini, ali bi voleli i da EU i zemlje zainteresovane za sigurnost energetske saradnje preuzmu značajan deo tog posla", rekao je Medvedev.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je izjavio da EU smatra da od Rusije, ne isključivo od Ukrajine, zavisi pouzdano snabdevanje gasom.

Karta za Solanu

Medvedev je visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijeru Solani poklonio kartu Rusije i detaljnu mapu toka reke Amur.

Tom rekom su sinoć brodom plovili lideri Evropske unije i ruski predsednik na neformalnom početku 23. samita Rusije i EU, javio je Itar tas.
(Beta)
Solana je u razgovoru sa Medvedevom rekao da do kraja nije mogao da shvati gde se nalazi dalekoistočni ruski grad Habarovsk, u kojem je održan redovan samit.

"Kako smo već juče uspeli da razjasnimo, Habarovsk se nalazi na istočnoj granici zajedničkog prostora, koji se uobičajeno naziva velikom Evropom", rekao je Medvedev.

Itar-tas je preneo da se za evropsku delegaciju Habarovsk ispostavio kao egzotično mesto, a gurbernator Habarovske oblasti Vjačeslav Šport preneo je da je delegaciji EU bilo zamorno da 11 sati leti avionom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: