“Oružje nije jedini način za borbu“

Zabranjena pakistanska grupa Laškar e Taiba saopštila je da oružana borba nije jedini način borbe za Kašmir.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2009.

20:09

Default images

"Mi ne mislimo da je oružana borba jedini način da se postigne naš cilj, ukoliko svet bude čuo naše vapaje i preuzme ulogu u rešavanju pitanja Kašmira", izjavio je portparol Laškar e Taiba Abdulah Gaznavi.

To je prvi put da se neko iz te zabranjene pakistanske militantne grupe oglasio posle terorističkih napada u Mumbaju, u decembru 2008. godine, u kojima je poginulo 179 ljudi.

"Mi samo želimo slobodu i ako ona dođe na miran način, mi ćemo to pozdraviti. Kada to pitanje jednom bude rešeno, neće biti potrebe za borbama", naveo je Gaznavi.

Teroristički napadi u Mumbaju, bivšem Bombaju, dodatno su zaoštrili odnose između Indije i Pakistana. Dve susedne zemlje, koje obe raspolažu nuklearnim oružjem, već decenijama su u sporu oko teritorije Kašmira, indijske oblasti koja se nalazi na granici sa Pakistanom.

"Svet skoro 40 godina nije odgovorao na naše miroljubive pozive da se reši pitanje Kašmira i mi nismo imali drugog izbora osim da uzmemo oružje i borimo se za našu slobodu", kazao je Gaznavi.

Indija i Pakistan su u dva navrata u prošlosti ratovale zbog Kašmira. Indijske vlasti smatraju da pakistanske radikalne grupe stoje iza napada u Mumbaju, ali i da su pojedini agenti državnih bezbednosnih službi bili umešani, što Pakistan odbacuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: