Dvojno državljanstvo Srbija-CG

Vlada Srbije usvojila je platformu za pregovore s Crnom Gorom o potpisivanju ugovora o dvojnom državljanstvu, izjavio Ivica Dačić.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 18.09.2008.

11:10

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je da je dvojno državljanstvo u interesu razvijanja dobrih odnosa između Crne Gore i Srbije, imajući u vidu istorijske i sve druge veze između dva naroda i dve države.

Podsećajući da je zakonom Srbije omogućeno da njeni državljani stiču državljanstva drugih zemalja, bez gubitka matičnog, Dačić je rekao da je cilj dogovora s Crnom Gorom da se omogući da i njeni državljani mogu sticati državljanstvo Srbije, bez odricanja ili gubitka crnogorskog.

"Ova praksa je u skladu sa preporukama Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja smatra pravo na sticanje dvojnog, a u njihovim dokumentima se čak navodi i višestrukog državljanstva, kao jedno od osnovnih ljudskih prava", naglasio je Dačić.

On je ukazao da je to posebno važno zato što 19. oktobra ističe rok kada Crna Gora treba da definiše odnose sa drugim bivšim republikama SFRJ.

Dačić je upozorio da, ukoliko se ne dogovori pravo sticanja dvojnog državljanstva, postoji mogućnost da, po zakonu Crne Gore, građani koji su posle proglašenja njene nezavisnosti stekli državljanstvo druge zemlje, u ovom slučaju Srbije, "jednostavno budu brisani iz državljanstva".

"Smatramo da bi to bila velika šteta i da bi se nanela velika nepravda svim građanima i Srbije i Crne Gore, ukoliko se ne bi omogućio jedan ovakav institut dvojnog državljanstva", zaključio je Dačić.

Hrvatska: Državljanstva samo CG

Hrvatska je pokrenula postupak za sklapanje ugovora o dvojnom državljanstvu sa Crnom Gorom, ali ne i sa Srbijom i Makedonijom.

To je agenciji Beta rečeno u Uredu za odnose s medijima hrvatskog MUP-a. Hrvatski MUP je predlog o pokretanju pregovora za rešavanje problema dvojnog državljanstva službeno uputio vladi Crne Gore, koja je, prema izjavi pomoćnika crnogorskog ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Svetozara Đurovića, predlog prihvatila.

Početak pregovora očekuje se već krajem ovoga meseca.

Sa BiH, Hrvatska je potpisala Ugovor o dvojnom državljanstvu u martu 2007. Njime je potvrđeno pravo na istovremeno posedovanje državljanstava Hrvatske i BiH, a regulisana su i prava i obaveze državljana sa dvojnim državljanstvom vezano za mesto života i rada, odgovornost pred zakonom, služenje vojnog roka i slično.

Kako Parlamentarna skupština BiH do danas nije ratifikovala taj sporazum, zbog unutrašnjih neslaganja i prigovora dela predstavnika u parlamentu da se u neravnopravan položaj dovode oni koji nemaju dvojno državljanstvo, on nikada nije stupio na snagu.

Crna Gora: Usvojeni osnovi za pregovore

Crnogorska vlada usvojila je osnove za pregovore za zaključivanje bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu sa drugim državama, koje će uputiti nadležnim organima Srbije, Hrvatske, BiH i Makedonije, izjavio je sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Svetozar Đurović.

"Neću iznositi detalje nacrta ugovora, jer nije primereno da o tome organi drugih država budu obavešteni iz medija, pre nego što im naš predlog ne bude zvanično dostavljen", rekao je Đurović nakon sednice Vlade.

On je kazao da "određen broj lica ima dvojno državljanstvo, što je rezultat sukoba zakona o sticanju državljanstva različitih država".

"Model dvojnog državljanstva može otvoriti više pitanja, nego što može da ih reši. Naše osnove za pregovore slede relevantne međunarodne, crnogorske i zakone država koje su po veličini i broju stanovnika slične Crnoj Gori", kazao je Đurović.

Objasnio je da regulisanje dvojnog državljanstva otvara pitanja aktivnog i pasivnog biračkog prava, vojne službe, repatrijacije, uživanje prava na teritoriji drugih država, razmene obaveštenja, obrazovanja zajedničkog tela za prijemm i tumačenje i slično.

Đurović je potvrdio da je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Jusuf Kalamperović primio nacrt ugovora za pregovore o dvojnom državljanstvu Republike Hrvatske i naveo da je to za sada jedini predlog koji je primila Crna Gora.

Upitan da li se hrvatski i crnogorski peredlog nacrta bitno razlikuju, on je odgovorio da "postoje velike razlike, ali i sličnosti u nekim rešenjima".

"Sledeće srede će početi pregovori sa hrvatskom stranom, jer je već zakazan sastanak za potpisivanje sporazuma o vraćanju i prihvatanju lica čiji je boravak na teritoriji države nezakonit", naveo je Đurović.

On je rekao da je stav crnogorske vlade da dvojno državljanstvo nije rešenje za sve probleme, jer se niz stvari može regulisati posebnim međudržavnim sporazumima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: