Poslanice za ramazanski post

Za muslimane danas počinje ramazanski post, koji traje 30 dana. Poslanice vernicima uputile rivalske islamske zajednice u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2008.

00:35

Default images

Islamska zajednica u Srbiji koju predvodi muftija Muamer Zukorlić čestitala je muslimanskim vernicima predstojeći Ramazan. U poruci muftije Zukorlića navodi se da su između dva Ramazana muslimani u Srbiji bili pred velikom kušnjom.

Službenica Mešihata ove Islamske zajednice Senada Leković je, uoči početka posta, prenela poruku muftije Zukorlića u kojoj se navodi da su između dva Ramazana muslimani u Srbiji bili pred velikim iskušenjem.

"Skoro godinu dana traje pokušaj otimanja Islamske zajednice. Lišeni pravne i svake druge zaštite, muslimani su, Božjom milošću i zahvaljujući neograničenom samoodricanju kojem nas je Ramazan učio, uspeli da odbrane Islamsku zajednicu", navodi se u poruci Muamera Zukorlića.

Islamska zajednica Srbije poručila je da ovogodišnji praznik Ramazan dočekuje u nadi da će među muslimanima Sandžaka zavladati mir i izrazila želju za blagostanjem svih građana Srbije.

"Molimo stvoritelja da svim građanima Srbije podari mir i blagostanje, da uz njegovu pomoć, kao društvo u kome zajedno živimo, krenemo putevima uspeha i međusobnog poštovanja, međusobne ljubavi", poručio je muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić prenoseći ramazansku poslanicu.

Reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić pozvao je vernike da tokom predstojećeg meseca ramazana pobede strasti, mržnju i podele koje, kako je rekao, dovode do samouništenja.

"Ramazan je mesec u kome naše ispražnjene duše treba ponovo da se napune onim vrednostima koje čine da se kao ljudi ne izgubimo, već da nađemo svoje mesto u vremenu i prostoru", poručio je reis Zilkić.

"Problem netrpeljivost, a ne podela"

Podela u Islamskoj zajednici očigledna je više od godinu dana. Orijentalista Rade Božović za B92 kaže da nije problem to što postoje dva mešihata, već što među njima vlada netrpeljivost.

“Meni lično ne smeta da postoje dva Mešihata pod uslovom da poštuju jedni druge i da pokušaju da razviju dijalog u interesu postizanja onoga što može biti najkorisnije za državu u kojoj muslimani žive. U današnje vreme čak i u verskim organizacijama ima alternativnih organizacija na gotovo svim nivoima društvenog delovanja”, objašnjava Božović.

On dodaje da je politika itekako umešana u ovaj sukob u muslimanskoj zajednici, kao i da je slično i u pravoslavnim krugovima, gde to mešanje traje bar deceniju i po.

“Politizacija religijskih zajednica po mom mišljenju izrazito je karakteristična za devedesete godine, pa na ovamo. Mi znamo i lako prepoznajemo uticaje pojedinih partija na delovanje verskih krugova na prostoru Srbije. Ono što se meni ne dopada jeste da politika često postaje za neke verske ljude iz svih religijskih struktura osnovni cilj”, kaže Božović.

Podele u islamskoj zajednici su najočiglednije u Novom Pazaru, ali zbog početka Ramazana niko iz tog grada nije želeo da priča o ovom problemu.

Čestitke državnih funkcionera

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković čestitali su muslimanskim vernicima i velikodostojanicima islamske zajednice početak tridesetodnevnog ramazanskog posta sa željom da ga provedu u miru, toleranciji i blagostanju.

"Želim vam da naredne praznične dane provedete u krugu porodice, u duhu sreće, mira i blagostanja", navodi se u čestitki predsednika Tadića.

Ministar u Vladi Srbije i predsednik Stranke Demokratske akcije Sulejman Ugljanin i Bošnjačka lista za evropski Sandžak čestitali su građanima muslimanske veroispovesti Ramazan.

Ugljanin je poželeo vernicima da "mesec Ramazan bude mesec bošnjačkog jedinstva, poverenja i saradnje među ljudima, svih vera i nacija" i da od "svakog vernika učini boljeg čoveka na dobrobit zajednice u kojoj živi i radi".

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas čestitao je efendiji Muhamedu Jusufspahiću početak meseca posta - Ramazana.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić čestitao je svim sugrađanima, pripadnicima islamske veroispovesti, početak meseca posta, Ramazana.

Ramazanske čestitke na Kosovu

Predstavnici Islamske zajednice i lideri kosovskih institucija su uz političke poruke čestitali muslimanskim vernicima Ramazan i naveli da ovogodisnsji praznik ima poseban značaj za Kosovo.

"Ovogodišnji mesec Ramazan je poseban jer je prvi koji dočekujemo u našoj nezavisnoj i suverenoj državi. Za ovu dobrobit zahvalnost ide alahu, a poštovanje svim onima koji su se žrtvovali za ovaj dan, kao i našim prijateljima u demokratskom svetu", naveo je u poruci kosovski muftija Naim Trnava.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu porucio je rekao da se ovaj sveti mesec na Kosovu čeka u "suverenoj republici koja je angažovanjem Islamske zajednice široko primljena u familiju slobodnih nacija".

"Do sada je Kosovo priznalo 46 zemalja, očekujemo povećanje ovog broja, a vaša uloga u ovome posebno će biti veoma važna", rekao je Sejdiju u poruci kosovskom muftiji.

U poruci kosovskog premijera Hašima Tačija izražava se želja da vernici tokom ovog svetog meseca imaju više sreće, mira i ljubavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: