Gruzija: Optuženi ruski oficiri

Zategnutost između Rusije i Gruzije sve je veća.

Izvor: B92, Beta

Petak, 29.09.2006.

11:04

Default images

Gruzijske vlasti danas su i zvanično optužile dva ruska oficira za špijunažu, od njih četiri koja su juče uhapšena. Moskva je opozvala ambasadora iz Tbilisija, a najavljeno je povlačenje i ostalih ruskih diplomata i njihovih porodica.

Gruzijske vlasti su objavile video snimak na kom se navodno vide ruski oficiri kako daju novac određenim Gruzijcima u zamenu za informacije. Policija tvrdi da ima čvrste dokaze da je reč o špijunaži, dva ruska oficira su zvanično optužena i njih će saslušati istražni sudija, a traži se izručenje još jednog.

Mihail Sakašvili, predsednik Gruzije, kaže da kontraobaveštajci Gruzije vredno rade. "Činimo sve da ojačamo svoju bezbednost i svoju demokratiju. Pretpostavljam da su ti ljudi mislili da sam se šalio ili hvalio kad sam najavljivao te mere. Krajnje je vreme da shvate da postoji granica koju ne smeju preći i da to nijedna država koja drži do sebe ne bi dozvolila", kaže on.

Rusija je opozvala ambasadora u Tbilisiju, preporučila svojim građanima da ne idu u Gruziju, a kategorički zahteva oslobađanje svojih vojnika. Avioni Ministarstva Rusije za vanredne situacije sa evakuisanim porodicama ruskih diplomata i vojnih zvaničnika doleteli su iz Tbilisija u Moskvu. U dva aviona doletelo je oko 100 ljudi, među njima ambasador Rusije u Gruziji Vjačeslav Kovaljenko. Od dolaska Sakašvilija na vlast u Gruziji 2004, odnosi s Moskvom su pogoršani jer Sakašvili ne krije ambiciju da Gruziju odvoji iz tzv. ruske zone uticaja i približi je NATO-u i Evopskoj uniji.

Gruzija je danas optužila Rusiju da zvecka oružjem zbog preraspoređivanja ruskih vojnika bliže gruzijskoj granici i očekivanog manevra ruske crnomorske flote u narednih nekoliko dana. Ministar policije Vano Merabišvili izjavio je kako bi savetovao ruskim kolegama da prestanu da zveckaju oružjem i dodao da su novi pokreti ruskih vojnika uznemirili Gruziju.

Sastanak NATO-a i Rusije u Portorožu Moskva je iskoristila i za kritikovanje gruzijske politike. Sergej Ivanov, ministar odbrane Rusije, rekao je na skupu da je informisao partnere u NATO-u o neadekvatnim potezima Gruzije prema vojnicima Rusije koji treba da ostanu u Gruziji do 2008. "Podsećam vas da smo svojevremeno imali velike teškoće da ispunimo sporazum o povlačenju iz Abhazije i Južne Osetije", rekao je on.

Dve bivše sovjetske republike su u zategnutim odnosima još od sticanja nezavisnosti jer Gruzija optužuje Moskvu da aktivno podržava otcepljenje gruzijskih pokrajina Abhazije i Južne Osetije, što Rusija negira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: