Šestorica ponovo u Beogradu

U Hagu je završena prva nedelja suđenja bivšim funkcionerima Srbije koji su optuženi za ratne zločine na Kosovu.

Izvor: B92

Petak, 14.07.2006.

14:34

Default images

Svedočio je Fred Abrahams, zvaničnik organizacije Hjuman Rajts Voč (HRV) za katastrofe, kako je predstavljen u sudnici. Kao i na suđenju Miloševiću, i ovoga puta govorio je o svojim saznanjima da su na Kosovu činjeni zločini nad albanskim civilima.

Abrahams je rekao da je izveštaje o kršenju ljudskih prava slao ne samo u svoju centralu u Njujorku, već i u Beograd, na adrese Slobodana Miloševića, Vlajka Stojiljkovića, Zorana Sokolovića i ministra za informisanje Aleksandra Vučića. Te izveštaje Tužilaštvo koristi kao jedan od dokaza da je vrh države morao znati šta se događa na Kosovu.

Tokom unakrsnog ispitivanja, branioci optuženih pokušavali su da pokažu da je navodna istraga HRV na terenu, koju je, prema svedočenju samog Abrahamsa, vodilo nekoliko ljudi, bila površna i nestručna, a zaključci o zločinima srpskih snaga često donošeni samo na osnovu razgovora sa Albancima.

Branilac Vladimira Lazarevića, Mihajlo Bakrač, skrenuo je pažnju da HRV nije želeo da se izjasni o zločinima NATO u Jugoslaviji jer, kako je izjavio Abrahams, nije bilo dovoljno opsežne istrage na osnovu koje bi mogli biti doneti kredibilni zaključci. S druge strane, rekao je Bakrač, ocene o zločinima srpskih snaga HRV je donosio i u situacijama kada se pretpostavljalo da su baš te snage odgovorne.

Današnja rasprava bila je poslednja pred početak letnje pauze u Haškom tribunalu. Ranijom odlukom sudskog veća optuženi Milutinović, Ojdanić, Šainović, Pavković, Lazarević i Lukić biće pušteni na privremenu slobodu do 31. jula, kada moraju da se vrate u Hag. Šestorica bivših funkcionera će sutra ujutru, avionom Vlade Srbije, biti prebačeni u Beograd. Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 7. avgusta, a u sudnici će se ponovo naći Fred Abrahams.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: