Hrvatska: Sabiranje rezultata

SDSS je osvojila na lokalnim izborima u Hrvatskoj većinu poslaničkih mesta u nekoliko opština u kojima do sada nije imala vlast.

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2005.

08:22

Default images

To su pokazali preliminarni rezultati izbora za lokalnu i regionalnu samoupravu, održanih u nedelju. Ovi lokalni izbori, međutim, ostaće zabeleženi po do sada najvećem interesu prognanih Srba iz Hrvatske. Naime, u Hrvatsku je na glasanje stiglo oko 3.000 izbeglica.

Oko 25 autobusa, kojima su izbegli Srbi stigli na glasanje, bili su skriveni u okolini Knina, odnosno bili su parkirani 30-tak kilometara od grada. Iako autobusi imaju bosansku registraciju, prevoznici su, zbog straha od razbijanja autobusa, prevoz Srba na glasanje uslovili osiguranjem vozila.

Prema prvim rezultatima, Samostalna demokratska srpska stranka osvojila je većinu mesta u Gradskom veću Knina. Trenutno ima osam mandata, a dosadašnji nosilac vlasti HDZ šest. SDSS osvojio je vlast i u opštini Krnjak u Karlovačkoj županiji, u Gračacu u Zadarskoj županiji, u Erveniku, Kistanju i Biskupiji u Šibensko-kninskoj županiji.

Prvi nezvanični rezultati pokazuju i da je vlast u Zagrebu zadržala lista Socijaldemokratske partije, koja je opoziciona na državnom nivou. Slavlje je počelo sinoć. Nosilac te liste za Zagreb Milan Bandić, prema neslužbenim rezultatima izbora, moći će da formira vlast u gradu s koalicionim partnerima, Hrvatskom seljačkom strankom i Hrvatskom strankom umirovljenika. Vladajuća stranka u Hrvatskom saboru, HDZ, je prema sadašnjim informacijama ostvarila lošiji rezultat i osvojila pobedu u šest od ukupno 20 županija u državi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: