Lokalni izbori u Hrvatskoj

U Hrvatskoj su oko 19 časova završeni lokalni izbori, na kojima su se birali predstavnici opština, gradskih veća i županija.

Izvor: B92

Nedelja, 15.05.2005.

10:39

Default images

Do 16 sati odazvalo se 28,51odsto, odnosno 998.848 birača. Pravo izlaska na birališta ima nešto više od četiri miliona građana Hrvatske, koji biraju predstavnike za 426 opštinskih i 123 gradska veća, kao i za 20 županijskih skupština i skupštinu grada Zagreba, koji ima status županije.

Za razliku od prethodnih, ove izbore karakteriše i veći odziv Srba. Na lokalne izbore u Hrvatskoj juče su iz Beograda otišle i srpske izbeglice. Predsednik Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba Milorad Pupovac navodi da je, za razliku od prethodnih lokalnih izbora, mnogo više Srba odlučilo da glasa: "Na područje cijele Hrvatske je došlo negdje oko 25 organiziranih autobusa, a koliko čujemo i koliko znamo, u privatnom aranžmanu došlo je takođe dosta ljudi u proteklih nekoliko dana. To znači da među izbjeglim Srbima postoji značajan inters za ove izbore i naravno, to znači da interes za povratak još uvijek živi i da je još uvijek dosta jak."

Pupovac očekuje da će Samostalna srpska demokratska stranka dobiti većinu mandata u svim oblastima u kojima su Srbi pre rata predstavljali većinsko stanovništvo. "Od Istočne Slavonije, Baranje, pa preko Zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i Sjeverne Dalmacije. Biće iznenađenja, to samo mogu reći, i to značajnih iznenađenja i na općinskom niovou, ali i na županijskom. SDSS će vjerujem, po onome kakvo je moje iskustvo u kampanji i onome kakvo je opredjeljenje ljudi, biti značajno iznenađenje na ovim lokalnim izborima. I, to će biti još jedan značajan korak prema političkoj reafirmaciji Srba u Hrvatskoj."

Međutim, predizborna istraživanja pokazuju da neće doći do većih promena i da bi mogao da se poveća broj županija u kojima će vlast osvojiti HDZ. U Zagrebu bi mogla da trijumfuje i lista Socijaldemokratske partije.

Izbore je kontrolisalo više od 1.000 posmatrača, kao i 86 posmatrača Srpskog narodnog vijeća. Zanimljivo je da se na listi Samostalne demokratske srpske stranke u Karlovačkoj županiji nalazi i Josip Boljkovac, prvi šef MUP-a u vladi HDZ-a 1990, koji je zbog neslaganja s politikom stranke izašao iz nje 1991. Boljkovac uživa veliki ugled među Srbima i antifašistički orijentisanim Hrvatima jer je u Gorskom Kotaru sprečio izbijanje rata i egzodus tamošnjih Srba. Na drugoj strani, na listi HDZ-a u opštini Civljane u Lici je Srbin Savo Četnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: