Veliki preokret: Američki gigant zatvara internet-trgovinu u Kini

Američki div Amazon smanjuje obim poslovanja u Kini, najavljujući zatvaranje internet-trgovine koja je teško držala korak s konkurencijom poput Alilbabe.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.04.2019.

17:31

Veliki preokret: Američki gigant zatvara internet-trgovinu u Kini
Foto: Getty images

Amazon planira do sredine juna da zatvori maloprodajnu platformu u Kini kako bi se usredsredili na unosnije poslove prodaje inostrane robe i usluga u oblaku.

Potrošači će od 18. juna na Amazonu, umesto ponude kineskih trgovaca, moći da vide ponudu Amazonove globalne trgovine, navodi BBC, a prenosi Poslovni dnevnik.

Amazon.cn nastao je na temeljima kineske trgovine knjiga, muzike i videa Joyo.com, koju je Amazon kupio 2004. za 75 miliona dolara i promenio joj ime 2007. godine.

Kompanija se teško nosila s konkurencijom dominantnih igrača poput JD.coma i Alibabinog Tmalla.

Povlačenje s tržišta druge ekonomije sveta vremenski se poklopilo s velikim Amazonovim ulaganjima u Indiju. Iz Amazona su najavili da će u internet-trgovinu u toj zemlji uložiti 5,5 milijardi dolara.

Konkurencija u Indiji biće im lokalna kompanija Flipkart, koja je prošle godine pokrenula hindu verziju svoje mobilne veb-stranice i aplikaciju za pametne telefone kako bi privukla milionne novih korisnika u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: