Arapi traže 40 "boing 787Q": Najbolja opcija...

Bliskoistočna aviokompanija Emirejts saopštila je da je postigla sporazum o kupovini 40 aviona "boing 787 drimlajner", vredan oko 15,1 milijardu dolara.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 12.11.2017.

12:31

Arapi traže 40
Foto: Thinkstock

Kompanija je, na početku aeromitinga "Dubai er šou 2017" (Dubai Airshow2017), navela da je "boing 787Q" za Emirejts "najbolja opcija" između ostalog "zbog održavanja" i dodala da će isporuka početi 2022. godine.

Brojne svetske kompanije promovišu oružje na "Dubai er šouu 2017" u jeku pojačanih tenzija između Saudijske Arabije i Irana.

Osim Emirejtsa, i druge aviokompanije učestvuju na ovogodišnjem aeromitingu u Dubaiju, ali ne i jedna od najvećih u tom regionu - Katar ervejz (Qatar Airways) pošto je Katar u diplomatskom sporu sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskom Arabijom, Bahreinom i Egiptom.

Taj spor traje već pet meseci bez naznake o mogućem rešenju.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat prekinuli su 5. juna diplomatske odnose s Katarom optužujući tu zemlju da podržava terorizam, kao i zbog veza sa Iranom koji je regionalni rival Saudijskoj Arabiji.

Nakon toga, Saudijska Arabija i Bahrein uveli su vazdušni embargo koji se odnosi na aviokompanije i avione iz Katara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: