Putin opet ima plan: Nafta bi bila ispod 35 USD

Rusija i Saudijska Arabija zaradile su po 40 milijardi dolara od dogovora između članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) iz 2016.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.10.2017.

18:36

Putin opet ima plan: Nafta bi bila ispod 35 USD
Foto: Thinkstock

"Međunarodni napori za stabilizovanje cena nafte pokazali su se kao plodonosni, podižući cenu nafte na iznad 55 dolara za barel. Verujemo da bi, bez tog dogovora, cene sada bile ispod 35 dolara za barel", izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije, Kiril Dmitrijev TV kanal Rusija 24.

On je pohvalio dogovor iz 2016. godine, koji je, kako kaže, "generisao poverenje među nacijama i pokazao da se zajedničkim snagama mogu postići značajni i ozbiljni rezultati".

Dogovor o smanjenju proizvodnje nafte produžen je do aprila 2018. godine, ali njegova budućnost nakon toga ostaje neizvesna, ocenjuje Raša tudej.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nagovestio je prošle nedelje da bi taj dogovor mogao biti produžen do kraja naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: