Ministar ljut: U Nemačkoj kvalitet, 107% jeftinije

Bugarski ministar poljoprivrede Rumen Porožanov kaže da je od 30 vrsta hrane kupljene u Austriji, Nemačkoj i Bugarskoj, 16 vrsta znatno skuplje u Bugarskoj.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

14:06

Ministar ljut: U Nemačkoj kvalitet, 107% jeftinije
Foto: Thinkstock

Najuočljiviji primeri su dve vrste hrane za decu od kojih je jedna skuplja 90, a druga 107 odsto.

Neke vrste sireva i čokoladnih proizvoda prodatih u Bugarskoj skuplje su za između 20 i 70 odsto.

Ministar je izjavio da se razlika u cenama ne može opravdati troškovima transporta i skladištenja. Kazao je da je pozvao predstavnike Komisije za zaštitu proizvođača i ostalih organizacija iz tog sektora na sastanak kako bi raspravljali o višim cenama.

Komparativna analiza hrane istih firmi prodate u Bugarskoj i zapadnoj Evropi takođe je ustanovila razlike u sastojcima. Takve razlike ustanovljene su u sastojcima dvadesetak odsto ispitane hrane. Za sedam proizvoda, razlika je navedena na označenim vrstama proizvoda. Hemijske analize ustanovile su razlike između onoga što je navedeno na oznaci proizvoda, ali je unutar prihvatljivih nivoa pravila o kvalitetu hrane iz 2011.

U televizijskom intervjuu, čelnik Bugarske agencije za sigurnost hrane Damjan Ilijev, izjavio je da je najuočljivija razlika u mlečnim proizvodima, gde su robe s različitim sastojcima prodavane kao isti brend u Bugarskoj i Nemačkoj.

Značajne razlike postoje u sastojcima za čokolade i hranu za bebe. Nikakve razlike nisu uočene za mesne proizvode.

Bezalkoholna pića prodata u Bugarskoj sadrže sirup glukozu-fruktozu umesto šećera. Energetska pića sadrže manje kofeina u poređenju s istim brandovima u Nemačkoj.

Voćni sokovi u zapadnoj Evropi su 100 odsto prirodni, dok su u Bugarskoj 97 odsto prirodni.

Skandal je izbio nakon što je slovačka studija u 22 proizvoda otkrila da su proizvodi s istim markama slabijeg kvaliteta u istočnoevropskim zemljama.

Krajem maja, Bugarsaka agencija za sigurnost hrane pokrenula je slično istraživanje 31 proizvoda kupljenog u Nemačkoj, Austriji i Bugarskoj.

Lista uključuje pet vrsta hrane – poslastice, bezalkoholna pića i voćne sokove, mlečne proizvode, mesne proizvode i hranu za bebe. Robe je proizvedena u Nemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Danskoj, Francuskoj, Italiji i Austriji.

Pitanje dvostrukih standarda za hranu biće potegnuto na sastanku Evropskog veća 17. i 18. jula od slovačkog ministra poljoprivrede i uz podršku zemalja članica Višegradske grupe i četiri ostale zemlje, prenosi bugrska novinska agencija BTA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: