Japanski div bankrotirao, "pada" u američke ruke

Tokio -- Akcije japanske kompanije Takate su pale za 16,5 odsto, nakon što su mediji izvestili da planira da podnese zahtev za stečaj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock, ilustracija
Foto: Thinkstock, ilustracija

Mediji su preneli da Takate planira da proda svoje aktive jednoj američkoj kompaniji.

Akcije Takate su završile trgovanje na 404 jena (3,6 dolara), zabeleživši najveći dnevni pad na Tokijskoj berzi, prenosi agencija Frans pres.

Japanski list "Nikei" je preneo da će Takata, suočena sa obavezama koje prevazilaze 1.000 milijardi jena (9,0 milijardi dolara), doneti zvaničnu odluku o stečaju na sastanku upravnog odbora ovog meseca.

Iz Takate su prošle nedelje saopštili da nikakva odluka nije doneta, ali da su sve opcije "na stolu".

Američki proizvođač auto-delova Ki sejfti sistems (Key Safety Systems), u vlasništvu kineske kompanije Ningbo DŽojson, preuzeće poslovanje Takate, preneo je japanski list "Nikei".

U svetu je povučeno gotovo 100 miliona automobila, od čega 70 miliona u SAD, zbog rizika da će se Takatini vadzušni jastuci bez potrebe aktivirati i eksplodirati, uz potencijalno fatalne posledice po putnike u vozilu.

Takatini vazdušni jastuci povezuju se 11 smrtnih slučajeva u SAD.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Skok cena nafte "pogurao" berze

London/Njujork -- Akcije na većini evropskih berzi su porasle zbog skoka cena nafte, dok je jedino Madridska berza pala usled obnavljanja zabrinutosti zbog situacije u Kataloniji

Svet ponedeljak 16.10. 16:56 Komentara: 1
strana 1 od 5028 idi na stranu