Izvori tvrde: Tramp diže budžet vojni

Bela kuća će federalnim agencijama SAD dostaviti Predlog budžeta za 2018. kojim se traži povećanje vojnog budžeta, tvrde dva izvora upoznata sa situacijom.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

11:40

Izvori tvrde: Tramp diže budžet vojni
Foto: Gettyimages

Povećanje vojnog budžeta će, kako kažu, delimično biti finansirano kroz rezove u Stejt departmentu, Agenciji za zaštitu životne sredine i u drugim neodbrambenim programima, prenosi agencija Rojters.

U zahtevu koji se tiče Pentagona, Tramp je zatražio povećanje finansijskih sredstava za brodogradnju, vojne avione i upostavljanje "jačeg prisustva SAD u ključnim međunarodnim vodama i tačkama kao što su Ormuski prolaz (u Persijskom zalivu) i Južnokinesko more", tvrde neimenovani izvori.

Istovremeno, budžet Stejt departmenta bi, kako kažu, mogao da bude smanjen za čak 30 odsto, što bi prouzrokovalo veliko restrukturiranje tog tela i ukidanje niza programa.

Tramp je u petak, u obraćanju konzervativnim aktivistima, obećao da će zatražiti znatno povećanje budžeta za "jednu od najvećih modernizacija vojske u američkoj istoriji".

Međutim, pojedini vojni stručnjaci su doveli u pitanje potrebu velikog povećanja vojnog budžeta, koji se već kreće oko 600 milijardi dolara godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: