Kad se spoje sočiva i Rej Ban...

Francuski proizvođač kontaktnih sočiva Esilor dogovorio je kupovinu italijanske Luksotike, tvorca Rej Ban sunčanih naočara, u želji da stvori novog giganta.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

10:17

Kad se spoje sočiva i Rej Ban...
Foto: Thinkstock

Na ovu vest, akcije Esilora su uzletele za više od 14 odsto na berzi u Parizu, a deonice Luksotike su skočile za više od 13 procenata u Milanu, javlja agencija AFP.

Kombinovana grupa će imati tržišnu kapitalizaciju od oko 46,2 milijarde evra (49 milijardi dolara), na osnovu cena akcija obe kompanije na zatvaranju berzi u petak.

Prema uslovima sporazuma, porodica Leonarda Del Vekija, generalnog direktora Luksotike, koja preko holding kompanije Delfin kontroliše 62 odsto vlasništva u toj kompaniji, predaće svoj udeo Esiloru, koji će zatim organizovati javni poziv za kupovinu preostalih deonica.

Kombinovana grupacija će poslovati pod imenom EsilorLuksotika, imaće godišnju prodaju veću od 15 milijardi evra i zapošljavaće oko 140.000 ljudi širom sveta.

Šef Luksotike Del Vekio će postati generalni direktor nove kompanije, a direktor Esilora Hjubert Sanier će biti njegov zamenik. Odbori direktora obe kompanije su odobrili transakciju. Sporazum treba da dobije još odobrenje regulatornih vlasti, i očekuje se da će ceo posao biti završen u drugoj polovini ove godine.

Pored Rej Bana, Luksotika poseduje brend Oukli (Oakley) i generiše godišnje prihode od oko devet milijardi evra. Esilor je u 2015. godini uknjižio prodaju od tek nešto iznad 6,7 milijardi evra, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: