Radile su mame, sad rade specijalci - za 300 USD

Ritual poznat milionima roditelja širom sveta-kupovina sredstva i vađenje insekata iz kose, mogao bi da se promeni. Tim pre jer je za neke to već odavno biznis.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 20.10.2016.

14:03

Radile su mame, sad rade specijalci - za 300 USD
(Foto: Thinkstock.com)

Koliko učenika se bori s ovom napasti teško je reći, ali recimo samo u SAD, čak 12 miliona dece godišnje dobije vaške, podaci su tamošnjeg Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Istraživanje iz 2011. je utvrdilo da se jedna trećina tinejdžera u Velikoj Britaniji borila sa tom zarazom.

Još veći problem u borbi da se otarase vaški jeste što su one u poslednjih nekoliko decenija postale otporne na mnoge od dostupnih šampona i tretmana koje se koriste.

Tako da jednostavno proskanje ili pranje kose tim sredstima neće tek tako spasiti dete.

Srećom po mame i tate, ali i decu, u poslednje vreme se zbog toga razvila čitava jedna industrija na obe strane Atlantika - reč je o preduzećima koja se bave isključivo uklanjanjem vaški.

Radnici imaju posebnu opremu. Naoružani su profesionalnim češljevima koji su napravljeni samo za ovu namenu, a koriste neotrovne aparate i sprej koji im omoguava lakše raščešljavanje kose, a tako i skidanje gnjida.

Tretman košta oko 300 dolara, a svi članovi porodice idu na proveru. Idu čak i korak dalje pa obučavaju roditelje kako pravilno da izađu na kraj sa ovim insektima.

“I dok radimo, čujemo mnogo dezinformacija koji imaju roditelji. Pokazujemo mi iz zato praktične vežbe kako ne bi uzalud bacali novac”, kaže Nensi Felds vlasnica jednoh takvog salona koji radi još od 2008. godine.

Vlasnici kažu i da je ovo rešenje i jednokratna investicija jer roditelji često moraju da uzmu slobodne dane kako bi brinuli o svojoj deci jer ne mogu da idu u školu dok su zaraženi.

Dvojica partnera drže čitav lanac ovih specijalnih salona. Imaju osam franšiza širom Amerike i oko 50 radnika.

“Biramo kome ćemo da tamo filijalu. Nije to samo “čupkanje”, radi se o podršci i obuci ljudi koji su uložili dosta novca, a to je velika odgovornost”, kaže jedan od partnera.

Što se zarade tiče, kažu da nije baš kao da su dobili na lutriji, ali da je pristojna.

S druge strane, dobijaju sve više konkurenciju. U Britaniji jedan vlasnik je odlučio da otvori ovakvu firmu jer je bio inspirisan člankom o poslovanju u SAD.

I izgleda, nije jedini koji planira taj biznis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: