Naftaši se dogovorili - zašto onda cena ne raste?

Nafta poskupljuje zbog odluke OREK-a da ograniči proizvodnju, ali nedostatak detalja o postignutom dogovoru koči rast cena, piše Rojters.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

15:56

Naftaši se dogovorili - zašto onda cena ne raste?
(Foto: Thinkstock.com)

Cene nafte su počele da padaju tokom trgovanja u četvrtak, jer je tržište prilično skeptično nastrojeno u pogledu toga kako će zemlje OREK-a da sprovedu planove o ograničavanju proizvodnje, o čemu su postigle dogovor prethodni dan.

Posle odluke zemalja članica OREK-a na sastanku u Alžiru o ograničavanju nivoa proizvodnje nafte na 32,50 miliona barela nafte dnevno, počevši od novembra ove godine, naftni fjučersi su prvo povećali prednost akumuliranu tokom prethodne sesije.

U međuvremenu su fjučersi nafte marke Brent i WTI već više od dve nedelje daleko od maksimalne vrednosti, jer se tržište fokusiralo na nedostatak opipljivih detalja vezanih za postizanje sporazuma.

"Investitori i trejderi su skeptični, i s razlogom. Oni najskeptičniji su postavili pitanje o totalnom odsustvu detalja oko dogovora, uključujući potencijalno problematično pitanje o tome, koje zemlje će smanjivati proizvodnju", rekao je Majkl Makarti iz CMC marketsa.

OREK je objavio da će konkretan nivo proizvodnje za svaku zemlju članicu biti usaglašen na sastanku u novembru, kada bi kartel mogao da ponudi da se inicijaivi pridruže i proizvođači koji nisu članovi ove organizacije, kao što je Rusija.

Analitičari Goldman Saksa smatraju da će dogovor obezbediti povećanje cena nafte za 7-10 dolara u prvoj polovini sledeće godine, ali sumnjaju da će sporazum biti poštavan na duži rok.

Do 11.08 po moskovskom vremenu fjučerski nafte marke Brent su se trgovali po 48,46 za barel (za 0,47 odsto ispod prethodnog zatvaranja), posle rasta do 49,09 dolata na otvaranju trgovanja, odnosno maksimalnog pokazatelja od 9. septembra.

Fjučersi američke nafte marke WTI su pali za 0,23 odsto, na 46,94 dolara za barel, dostigavši prethodno maksimum od 47,47 dolara od maksimalnog pokazatelja od 8. septembra.

"Vidimo da nedostaje jasnoća i da nema detalja, zato ljudi registruju profit", rekao je Virendra Čauhan iz kompanije Enerdži aspekts.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: