Novi u nizu udaraca, a sledeći će biti još teži

Japanska inflacija nastavila je sa razočaravajućim pokazateljima i u julu, uz pad potrošačkih cena peti mesec uzastopno, pokazuju poslednji podaci.

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.08.2016.

11:38

Novi u nizu udaraca, a sledeći će biti još teži
Foto: Thinkstock

To je najnoviji u nizu udaraca u bici koju zvanični Tokio vodi protiv deflacije.

Pad bazne inflacije (isključene volatnilne cene hrane i energenata) od 0,5 odsto u julu u odnosu na isti mesec prošle godine, veći je od prognoze ekonomista koji su u proseku očekivali minus od 0,4 procenta, izveštava agencija Rojters. Ovaj pad je takođe veći u odnosu na prethodni mesec, kada je negativni rast cena iznosio 0,4 procenta.

Ovi podaci dolaze uoči statistike o potrošnji domaćinstava sledeće nedelje, za koje se takođe očekuje da će biti razočaravajuća, a posle izveštaja o sunovratu japanskog izvoza u julu, najvećem u sedam godina.

Prošle nedelje, zvanični podaci su pokazali da je japanska privreda zabeležila nulti rast na kvartalnom nivou, izneverivši očekivanja ekonomista koji su predviđali skromno povećanje bruto domaćeg proizvoda od 0,2 odsto.

Slabe cifre o inflaciji izvršiće dodatni pritisak na japansku centralnu banku da preduzme mere za drugi krug podsticaja.

Banka Japana je u julu iznenadila tržišta odlukom da ne poveća svoj 80 hiljada milijardi jena ( (796 milijardi dolara) vredan godišnji paket otkupa obveznica, koji se smatra kamenom temeljcem reformskog programa premijera Šinza Abea, popularno nazvanog Abenomiks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: