Rekordan profit - dividende posle 7 godina

Australijska avio-kompanija Kvantas ostvarila je rekordan godišnji profit i najavila je prvu isplatu dividendi akcionarima za sedam godina.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

08:42

Rekordan profit - dividende posle 7 godina
Foto: Thinkstock

To, kako ocenjuje agencija Frans pres, predstavlja zaokret posle ukidanja radnih mesta i restrukturiranja poslovanja.

Godišnji profit Kvantasa je u godini dana zaključno sa 30. junom dostigao 1,42 milijarde australijskih dolara (1,08 milijardi američkih dolara), što je za 80 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, prenosi agencija Frans pres.

Profit pre oporezivanja je skočio za 57 odsto, na rekordnih 1,53 milijarde australijskih dolara.

Boljim rezultatima Kvantasa su, takođe, doprinele niže globalne cene nafte i manje konkurentno domaće tržište.

Kompanija je obnovila i isplatu dividendi akcionarima od sedam centi po akciji, što je prva isplata dividendi od 2009. godine i takođe je najavila jednokratni bonus u iznosu od 3.000 australijskih dolara za oko 25.000 zaposlenih koji su pristali na zamrzavanje plata.

"U protekloj godini smo ostvarili fantastične rezultate, rekordne za grupaciju", izjavio je generalni direktor Kvantasa Alan DŽojs novinarima u Sidneju.

Nasuprot Kvantasu, druge internacionalne avio-kompanije kao što su Katej pasifik, ANA i Japan erlajns, suočile su se sa padom profita usled oštre konkurencije u vidu niskotarifnih rivala i straha od terorizma koji nagriza tražnju za avio-saobraćajem.

Posle najnovijih vesti, akcije Kvanta su porasle za 2,5 odsto, na 3,48 australijskih dolara u sidnejskom trgovanju.

Agresivni trogodišnji program restrukturiranja poslovanja, koji je stupio na snagu početkom 2014. godine, rezultirao je rezanjem troškova za dve milijarde australijskih dolara, otpuštanjem na hiljade zaposlenih i prodajom aviona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: