Koka-Kola se žali: Porez na šećer "jede" profit

Kompanija Koka-Kola beveridž Afrika, mešovito preduzeće američke Koka-Kole i proizvođača piva SAB Milera, mogla bi da zatvori pogone u Južnoafričkoj Republici.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.08.2016.

13:24

Koka-Kola se žali: Porez na šećer
Foto: Gettyimages

Tako bi izgubili više od polovine profita ukoliko tamošnja vlada uvede predloženi porez na šećer, javlja njujorška agencija Blumberg.

Ministarstvo finansija Južnoafričke Republike je prošlog meseca predložilo uvođenje poreza na zaslađena pića koji će doneti prihode od skoro 11 milijardi randa (813 miliona dolara), radi smanjenja potrošnje šećera, ali i ohrabrivanja proizvođača i dobavljača da smanje nivo šećera u svojim proizvodima.

Uvođenje ovog poreza bi, kako navodi njujorška agencija, moglo da sreže prodaju kompanije za najmanje 25 odsto.

“Naš profit bi bio više nego prepolovljen, što bi rezultiralo smanjenjem poslovanja”, izjavio je generalni direktor Koka-Kole u Južnoafričkoj Republici, Velafi Ratšefola.

Skoro 27 odsto građana Južnoafričke Republike starijih od 15 godina su gojazni, prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), zbog čega je JAR na šestoj poziciji po gojaznosti među 41 državom koju je analizirao OECD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: