Francuzi na snažnijim temeljima, koji je rizik?

Industrijska proizvodnja u Francuskoj je u aprilu porasla, što je podgrejalo nade u oporavak druge najveće ekonomije evrozone, pokazali su objavljeni podaci.

Svet

Izvor: B92

Subota, 11.06.2016.

13:10

Francuzi na snažnijim temeljima, koji je rizik?
Foto: Thinkstock

Industrijska proizvodnja je u aprilu porasla 1,2 odsto, posle pada od 0,4 odsto iz marta, čemu je najviše doprineo rast aktivnosti u sektoru transporta robe i teških mašina, saopštio je francuski statistički biro INSEE, a prenosi agencija Frans pres.

Najnoviji podaci su, takođe, iznad očekivanja analitičara, koji su prognozirali povećanje od 0,4 odsto.

"Francuska industrijska proizvodnja je ušla u drugi kvartal na snažnim temeljima", navodi se u komentaru ekonomiste Unikredit banke, Tulije Buka.

Aktivnost u francuskom prerađivačkom sektoru se takođe oporavila, uz rast od 1,3 odsto posle pada od 1,0 odsto iz marta.

"U ovoj fazi, ključni rizik po ovako pozitivnu sliku je nastavak štrajkova koji su pogodili rafinerije i transportne usluge, uz potencijalno negativan efekat po celokupnu ekonomsku aktivnost", dodala je Buko.

Akitvnost u prehrambenoj industriji je pala za 0,5 odsto posle pada od 1,0 odsto iz marta.

Italija, treća najveća ekonomija evrozone posle Nemačke i Francuske, prijavila je takođe skok industrijske proizvodnje u aprilu od 0,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: