Putin sprema novo gasno tržište od 1 mlrd $

"Danas smo korak bliže osnivanju jedinstvenog tržišta za ugljovodonike do 2025. godine, koje je bilo predmet mnogih diskusija i argumenata", rekao je Putin.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2016.

18:53

Putin sprema novo gasno tržište od 1 mlrd $
(Foto: Getty images)

Ukupna dobit od stvaranja jedinstvenog gasnog tržišta za članice EEU do 2025. godine će premašiti iznos od milijardu dolara godišnje u gasnom sektoru i od osam milijardi dolara u naftnom sektoru, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Danas smo korak bliže osnivanju jedinstvenog tržišta za ugljovodonike do 2025. godine, koje je bilo predmet mnogih diskusija i argumenata", rekao je Putin na zasedanju Vrhovnog saveta Evroazijske ekonomske unije, a prenosi ruska agencija Tas.

"Odgovarajući dokumenti su pripremljeni, a njima se predviđa jednaka konkurentna pozicija širom Unije, s ciljem dostizanja ukupne koristi od preko milijardu dolara godišnje u gasnom sektoru i do osam milijardi dolara godišnje u naftnom sektoru", kazao je Putin.

Članice EEU su, kako je dodao, takođe dogovorile kreiranje zajedničkog tržišta električne energije do 2019. godine.

"Prema procenama stručnjaka, BDP članica EEU će po realizaciji ovog zadatka porasti za dodatnih sedam milijardi dolara", kazao je Putin.

Evroazijska ekonomska unija je ekonomski blok koji je zvanično uspostavljen u januaru 2015. godine. Članice EEU su trenutno Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: