Profit veći na Bermudima nego u Kini

Kompanije u svetu su prošle godine prebacile 221 milijardu dolara u države sa niskim porezima, uglavnom u Luksemburg i Holandiju.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

15:23

Profit veći na Bermudima nego u Kini
Foto: Thinkstock

Istovremeno je 72 milijarde dolara investicija otišlo u dva britanska poreska raja, na Britanska devičanska ostrva i na Kajmanska ostrva, saopštile su Ujedinjene nacije.

Kompanije su, međutim, u poslednjem kvartalu 2015. godine povukle milijarde dolara iz Luksemburga i Holandije, nakon što su te dve države usvojile nove propise EU namenjene borbi protiv nezakonitih poreskih praksi, prema izveštaju Konferencije Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD), koji je preneo Rojters.

Priliv novca na Britanska devičanska ostrva i Kajmanska ostrva je otprilike u skladu sa višegodišnjim prosekom, ali se poreklo tog novca u poslednjih nekoliko godina promenilo, tako da on sada više ne dolazi iz razvijenih država već iz zemalja u razvoju.

Hongkong, SAD, Rusija i Kina su u periodu od 2010. do 2014. godine bile četiri glavne države odakle je taj novac pristizao.

Britanski premijer Dejvid Kameron se u poslednjih nekoliko meseci našao pod rastućim pritiskom da pojača borbu protiv utaje poreza, nakon što je "curenje" dokumenata iz jedne panamske advokatske kancelarije pokazalo u kolikoj meri najbogatiji ljudi na svetu koriste fiktivne kompanije kako bi sakrili svoje bogatstvo.

U izveštaju UN-a se navodi i da su kompanije iz 26 razvijenih država registrovale veći profit na Bermudima nego u Kini u 2014. godini, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: