Rodni grad vespe, zabranio vožnju skuterom

Vlasnici skutera u Đenovi, rodnom mestu legendarne vespe, burno su reagovali na odluku da se u sklopu borbe protiv zagađenja zabrani promet starijim modelima.

Svet

Izvor: B92

Petak, 15.01.2016.

15:55

Rodni grad vespe, zabranio vožnju skuterom
(Foto: Thinkstock.com)

Na društvenim mrežama je pokrenuta grupa #lamiavespanonsitocca ("Ne diraj mi vespu) koja ima veliki broj članova.

Gradonačelnik Marco Doria u decembru je potpisao da skuteri koji po evropskoj klasifikaciji ispuštanja štetnih gasova spadaju u kategoriju "Evro 0", a to su uglavnom oni proizvedeni pre 1999. godine, zabranjeni su da se voze gradom 7-19 sati. Takvih u Đenovi ima oko 20 hiljada. Skuteri iz kategorije "Euro 0" i "Euro 1" već su godinama zabranjeni u gradovima poput Rima i Milana.

Ali u Đenovi je ta mera izazvala takvu buru da je njeno stupanje na snagu iz februara premešteno za april. To i nije tako čudno ako se zna da Đenova ima najviše skutera po glavi stanovnika u Italiji i da ih je u gradu više nego automobila.

Gradska uprava odgovara da su noviji modeli vespe, koji ponovo dizajnerski izgledaju kao i onaj kakvim je Gregori Peck vozio Audrei Hepburn u "Prazniku u Rimu", dobrodošli na đenovskim ulicama. Slavna vespa 'rođena' je u Đenovi posle Drugog svetskog rata kada je fabrika Piaggio, koja je pre proizvodila lokomotive i avione, pokušala stvoriti prevozno sredstvo prikladno za grbave ceste izrovane bombama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: