Kad stane Kina ni za njih sreće nema

Južnokorejski izvoz pao je u novembru jedanaesti uzastopni mesec, a oštrim tempom smanjene su izvozne narudžbe, što ukazuje na novo slabljenje globalne tražnje.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2015.

10:44

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ovo slabljenje podstiče analitičare da pozivaju na dodatno rezanje kamatnih stopa u cilju podsticanja privrede.

Novembarski izvozni podaci i rezultati iz prerađivačkog sektora ukazali su na uporne pritiske pod kojima se nalazi četvrta po veličini ekonomija Azije, uključujući slabu inostranu tražnju i pad fabričke aktivnosti, prenosi Rojters.

Izvoz je prošlog meseca pao 4,7 odsto na godišnjem nivou, a taj rezultat, iako slab, dosta je bolji u odnosu na pad od 8,3 odsto koji su prognozirali analitičari u anketi Rojtersa.

"Ako se iz računice izbaci prodaja brodova, izvoz je pao 12 odsto. Trend je nepromenjen: zalihe proizvoda su visoke, a proizvodnja slaba", navodi ekonomista banke "Barkliz", Vaj Ho Leong.

Ministarstvo trgovine Južne Koreje navodi da su prognoze izvoza slabe, budući da privrede Kine i drugih zemalja u usponu i dalje usporavaju, a Evropa se bori da pokrene privredni rast.

Izvoz u EU je u novembru skočio 52,5 odsto, ali mahom zahvaljujući prodaji brodova. Istovremeno, izvoz u Kinu, koja je najveći trgovinski partner Južne Koreje, pao je 6,8 odsto. Ukupan uvoz u Južnu Koreju je u novembru pao 17,6 odsto, pa je trgovinski suficit iznosio rekordnih 10,4 milijarde dolara.

Pod uslovom da globalna tražnja ne ojača, analitičari veruju da će Banka Koreje morati da snizi kamatne stope iduće godine, budući da su cenovni pritisci slabi, a i domaća tražnja će postepeno slabiti kao posledica dugotrajnog pada izvoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: