Svetska finansijska elita o gorućim pitanjima

Jesenji redovni sastanci MMF i Svetske banke počinju u Limi, a u narednih nedelju dana, svetska finansijska elita razgovaraće o gorućim problemima u toj oblasti

Svet

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

12:33

Default images
Foto: Thinkstock

Na panelima će govoriti direktorka MMF Kristin Lagard, prvi zamenik direktora Dejvid Lipton, predsednik Svetske banke Džim Jong Kim, kao i brojni drugi visoki predstavnici medjunarodnih finansijskih institucija, ministri finansija i guverneri centralnih banaka država članica MMF.

Delegacija Srbije, koju predvodi guverner centralne banke i guverner Srbije u Medjunarodnom monetarnom fondu Jorgovanka Tabaković takođe će prisustvovati redovnoj godišnjoj skupštini Odbora guvernera MMF-a i grupacije Svetske banke, koja će biti održana od 9. do 11. oktobra.

U delegaciji Srbije su i predstavnici Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije, navedeno je u saopštenju.

Diskusije će se voditi svakodnevno zaključno sa 11. oktobrom, a biće reči o problemima rastućeg javnog duga država, usporenom rastu ekonomija, ali i o izbegličkoj krizi i njenom uticaju na rast, te klimatskim promenama, kvalitetu obrazovanja, javlja izveštač Tanjuga.

Inače, uoči zvaničnog početka sastanaka, MMF je objavio izveštaj o svetskoj ekonomiji, u kojem su projekcije globalne privrede snižene i upozorio da je svetska privreda na putu da registruje najgoru godinu od opšte recesije iz 2009. godine.

Prognoze MMF-a su da će bruto domaći proizvod (BDP) svetske privrede ove godine porasti 3,1 odsto, a u narednoj godini 3,6 odsto, što je za 0,2 procentna poena smanjena prognoza.

Takođe, MMF je upozorio na rizike zbog usporavanja kineske privrede koja utiče i na ostala tržišta u usponu.

Kineska privreda će, kako je navedeno u izveštaju, u 2016. rasti za 6,3 odsto, što je najsporiji tempom za poslednjih 25 godina.

Za razliku od globalnih trendova, u regionu Zapadnog Balkana zemlje će mahom beležiti rast BDP-a.

MMF je u oktobarskom izveštaju ponovo revidirao prognozu privrednog rasta Srbije na 0,5 odsto, a u narednoj godini prognoza rasta za Srbiju prema MMF je 1,5 odsto.

Region je, kako tvrdi međunarodni kreditor, imao koristi od nižih cena nafte i postepenog oporavka u evrozoni, ali je takođe pogođen usporavanjem privrede Rusije i efektima rasta korporativnog duga po osnovu investicija.

MMF predviđa da će BDP Hrvatske porasti za 0,8 odsto u 2015. godini i za jedan odsto naredne godine, dok za Bosnu i Hercegovinu prognozira rast privrede od dva odsto u 2015. i tri odsto u 2016. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: