"Trnovit je put kojim je Kina pošla"

Rast globalne ekonomije će verovatno biti manji od prvobitno najavljenog zbog sporijeg oporavka razvijenih država i dodatnog usporavanja zemalja u razvoju.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

11:37

Default images
Foto: Thinkstock

To je izjavila direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard I upozorila da zemlje u usponu, poput Indonezije, moraju biti oprezne zbog efekata posrtanja kineske privrede, pooštravanja globalnih finansijskih uslova i perspektiva podizanja kamatne stope u SAD, prenosi agencija Rojters.

Ukupno gledano, očekujemo da će rast globalne privrede ostati umeren i da će verovatno biti manji od onoga što što prognozirali u julu", saopštila je Lagardova u pripremljenom govoru na početku dvodnevne posete prestonici Indonezije, DŽakarti.

MMF je u julu prognozirao rast globalne privrede od 3,3 odsto za ovu godinu, što je blago ispod prošlogodišnjeg rasta od 3,4 odsto.

Prema rečima Lagardove, privreda Kine usporava, ali nije reč o oštrom padu ili nečemu neočekivanom, budući da se privreda te zemlje prilagođava novom modelu rasta.

"Prelazak na ekonomiju koja je više tržišno orijentisana i otklanjanje rizika nagomilanih u poslednjih nekoliko godina je složen proces koji može biti u izvesnoj meri trnovit", zaključila je Lagardova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: