Niko ne voli voz koliko Švajcarci

Nigde u Evropi železnica nije popularna kao u Švajcarskoj, čiji su građani u prošloj godini usluge javne železnice koristili prosečno 59 puta.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 23.08.2015.

10:09

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Švajcarci su tako prešli po 2.288 kilometara.

Istraživanje, koje svake godine obavlja Međunarodno udruženja železnica (UIC) o frekvenciji tog saobraćaja i pređenim relacijama, za prošlu godinu pokazuje da na Starom kontinentu u korišćenju železnice prednjače Švajcarci, a na globalnom nivou ispred njih je samo Japan, prenosi švajcarski portal Bilan.

Japanci su u 2014. koristili ovu vrstu saobraćaja prosečno 72 puta.

Posle Švajcarske, na evropskom nivou sledi Luksemburg sa 40 putovanja železnicom po stanovniku, zatim Danska i Austrija sa po 29 putovanja, Velika Britanija sa 26 i Nemačka sa 25.

Na dnu ove liste nalaze se Španija, Norveška i Švedska, čiji stanovnici svega 12 do 13 puta godišnje u proseku biraju ovu vrstu prevoza.

Kada se uporedi pređena relacija železnicom po stanovniku, dolazi se do podatka da Švajcarska sa pređenih 2.288 kilometara po stanovniku zauzima vodeće mesto u svetu. Iza Švajcaraca su Japanci sa pređenih 2.042 km, Austrijanci sa 1.367 km, Francuzi sa 1.271 i Britanci sa 1.056 kilometara.

I po ovom kriterijumu, Šveđani, Norvežani i Španci zauzimaju poslednje pozicije u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: