Niče najveći drveni neboder na svetu

U Beču se gradi najveća višespratnica na svetu od drveta, visine 84 metara, koja će koštati oko 60 miliona evra.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.07.2015.

17:36

Default images
Foto: Thinkstock.com

U neboderu "HoHo" biće smešten hotel, apartmani, restoran, poslovni prostor. Objekat bi trebalo da bude završen 2017.

Kompanija Kerbler zadužena je za ovaj projekat, prenosi list Figaro.

Toranj, koji će 76 odsto biti izrađen od drveta, omogućiće uštedu 2.800 tona ugljen dioksida u odnosu na klasičnu betonsku konstrukciju.

"Beton i čelik su materijali iz prošlog veka. Oni troše mnogo energije i tokom njihove proizvodnje oslobođa se velika količina gasa sa efektom staklene bašte", smatra arihiteklta Majk Grin, pristalaca ekoloških materijala.

"Čelik učestvuje sa oko tri odsto u emisiji gasa sa efektom staklene bašte na globalnom nivou, a beton sa više od pet odsto", objašnjava on.

Ove drvene građevine postaju sve popularnije širom sveta. Švedska prestonica bi 2023. trebalo da dobije drveni oblakoder od 34 sprata.

Za sada najviša drvena građevina, nazvana Fort Living, koja ima deset spratova nalazi se u Melburnu.

London ima drvenu devetospratnicu Stadhaus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: