Madžar: Grci loše izabrali

Rezultati referenduma, koji ukazuju da je većina Grka odbacila predlog međunarodnih poverilaca, donekle će popraviti pregovaračku poziciju grčke vlade.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2015.

22:02

Default images
Foto: Beta/AP

To je izjavio večeras ekonomista Ljubomir Madžar, ali i ocenio da je taj ishod lošija varijanta za Grčku.

On je ocenio da događaji u Grčkoj neće mnogo uticati na Srbiju i da ne vidi velike rizike koji bi ugrožavali srpski finansijski sistem i privredu.

Iako pojedini nobelovci smatraju da je za Grčku bolje da odbije predlog poverilaca kako bi dobila veću mogućnost da upravlja svojim sudbinom i privredu usmeri ka rastu, Madžar smatra da je takvo posmatranje situacije "naivno i suviše romantično".

"Da je grčka vlast sposobna da upravlja valjano privredom ne bi se ni našla u toj situaciji", rekao je Madžar.

On je rekao da se još ne zna kako će se ponašati velika trojka (MMF, Evropska komisija, Evropska centralna banka), te da bi opcija u kojoj bi dozvolili Grčkoj da napusti evrozonu i eventualno EU, ili je čak naterali na to rešenje, za tu zemlju bila prava katastrofa.

"To bi značilo ponovno uvođenje drahme, a samim tim i ogromne rizike i jednako velike gubitke i za stanovništvo i za privredu i za državu. Posle toga, privredi bi trebalo mnogo godina da se oporavi od tog udara", rekao je Madžar.

Madžar je rekao da ne vidi rizike za Srbiju, s obzirom da grčke banke u Srbiji rade po propisima koji važe za sve ostale banke, koje su među najbolje kapitalizovanim bankama u Evropi i sposobne su da podnesu snažne udare.

On je rekao da ne vidi opasnost da matične banke iz Grčke posegnu za svojim filijalama u Srbiji da bi rešile probleme.

Madžar smatra da Grčku posle današnjeg referenduma ni u jednoj varijatni ne očekuje ništa dobro.

"To je kao u grčkoj tragediji, imate nekoliko ishoda, ali svaki se tragično završava", rekao je Madžar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: