Neće evro - opasan u koban rizik

Poljski ministar finansija Mateuš Ščurek upozorio je da najveća opasnost pri prelasku na evro nije rast cena, već pretnja da će privreda izgubiti konkurentnost.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

12:25

Default images
Foto: Thinkstock.com

To je posledica koja se teško ispravlja jer u tom slučaju Poljska nema mogućnost izmene deviznog kursa.

"Najveća opasnost povezana s članstvom u evrozoni jeste opasnost neravnoteže, gubitka konkurentnosti što je veoma teško popraviti bez izmena kursa. Ti makroekonomski faktori su po mom mišljenju znatno važniji i ozbiljniji nego mikroekonomski strahovi da će šoljica kafe biti skuplja", kazao je Ščurek poljskoj agenciji PAP.

Poljski ministar kazao je da su bojazni od poskupljenja uglavnom psihološke prirode, dok se makroekonomski faktori održavaju u realnom životu i privredi, neposredno preko porasta nezaposlenosti i onemogućavaju da Poljska kamate prilagodi svojim potrebama i realnosti.

"Evrozona se menja i može se pokazati da će jedini put za njen spas biti još dublja integracija. Za nju moramo da se i društveno i politički pripremimo. Moramo da postavimo sebi pitanje da li bi povezivanje finansija i izdataka bilo zaista tako tesno kao što se predvidja u nekim predlozima", rekao je Ščurek.

Sadašnja vlada liberalne Gradjanske platforme premijerke Eve Kopač ostavila je debatu o ulasku u evrozona za sledeći parlament i vladu nakon redovnih parlamentarnih izbora ove jeseni.

Mogući pobednik jesenjih izbora, konzervativno-socijalna stranka Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, čiji kandidat Andžej Duda je već neočekivano pobedio u maju na izborima za predsednika Poljske, za razliku od vladajućih liberala, odbija prelazak na evro sve dok Poljska po standardu ne sustigne stare, razvijene članice Evropske unije.

"Sve dok Poljska ne bude privredno na nivou Zapada, tzv. starih zemalja EU, dok Poljaci ne budu imali takav standard, ulazak u evrozonu za nas neće biti koristan", kazao je Duda tokom predsedničke kampanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: