Belgija: Dobra vest, poleteli prvi avioni

Prvi avioni poleteli su nešto posle 14 sati sa briselskog aerodroma, nakon što je zbog tehničkog kvara vazdušni prostor iznad Belgije bio zatvoren više sati.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

11:18

Default images
Foto: Thinkstock

Aerodrom će još neko vreme raditi ograničeno jer je dat prioritet avio-kompanijama koje lete ka dalekim destinacijama.

Briselski aerodrom je na svom fejsbuk nalogu objavio da će nacionalna kontrola leta od 14 sati početi postepeno restartartovanje sistema, što će omogućiti da pojedini avioni polete i slete na briselski aerodrom.

Nacionalna agencija za kontrolu letenja zatvorila je jutros vazdušni prostor iznad Belgije zbog kvara na električnim instalacijama, najpre je normalizacija najavljena za 14 a potom za 16 sati.

Kvar je prijavljen oko pola deset, nakon čega je svim avionima koji su se nalazili u vazduhu naloženo da pronađu alternativne aerodrome u susednim državama, rekao je novinarima Dominik Dean, predstavnik "Belgokontrola".

Istovremeno, aviokompanije je saopštila da pokušava da nađu rešenje za putnike interkontinentalnih letova koji su jutros otkazani.

Nikakvi detalji o prirodi kvara nisu saopšteni.

Na zvaničnom sajtu briselskog aerodroma navedeno je da zbog tehničkih problema sa kontrolom leta neće biti moguće sletanje i poletanje sa tog aerodroma do 16 sati.

Kako se navodi, reč je o problemu nacionalnih razmera, a zaposleni Nacionalne agencije za kontrolu leta pokušavaju da resetuju i osposobe sistem što je pre moguće.

Tehnički problemi doveli su do brojnih odlaganja letova, a brojni letovi su preusmereni na aerodrome u okruženju.

"Savetujemo našim putnicima da provere informacije preko interneta i kontaktiraju aviokompanije preko kojih lete za više informacija. Briselski aerodrom redovno će objavljivati informacije na svom sajtu i na društvenim mrežama", navodi se u saopštenju. . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: