Putin: Glupo je da ih teramo...

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je biznismene da razvijaju domaće tržište dok se ne ukinu sankcije. Takođe, on ne podržava udaljenje stranih kompanija.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

14:35

Default images
Foto: Beta/AP

"Eto, naši partneri vide rešenje u nekim zemljama, sankcije će se ukinuti i šta ćemo onda? Moramo nekako da reagujemo, inače ćemo doći u veoma složenu situaciju u okviru Svetske trgovinske organizacije (STO)", rekao je on na forumu Poslovna Rusija.

"I dok se to ne dogodi, moramo da delujemo energično", dodao je Putin, prenosi Tas.

Prema njegovim rečima, sada vlada, konkretno Ministarstvo industrije i trgovine i Ministarstvo poljoprivrede, formiraju neophodne programe razvoja. Međutim, uticaj tih mera će zavisiti pre svega od aktivnosti samog biznisa, naglasio je.

Putin je zatražio od Poslovne Rusije i drugih udruženja da podnesu konkretne predloge o tome šta je neophodno biznisu da bi se aktivno uključio u proces zamene uvoza, da ozbiljno poveća izvozni potencijal kompanija iz nesirovinskog sektora.

Izvoznici treba da iskoriste oslabljenu rublju i sankcije, jer su te mogućnosti vremenski ograničene, rekao je šef ruske države.

"Sadašnja situacija nije jednostavna, da ne kažem da je teška", priznao je on. U isto vreme promena kursa rublje povećava cenovnu konkurentnost domaće proizvodnje, otvara mogućnosti za preuzimanje kontrole novih niša i na nacionalnom i na međunarodnom nivou.

Putin je ukazao da takve mogućnosti mogu biti ograničene u vremenu i da ih je potrebno kompetentno i maksimalno brzo koristiti za rast nesirovinskog izvoza i za intenzivni razvoj sopstvenog tržišta.

Istovremeno, predsednik Rusije nije podržao ideju za udaljenje stranih kompanija s ruskog tržišta. On je pozvao da se aktivno razvija proizvodni biznis. Prema njemu, potrebno je stremiti ka tome da u proizvodni biznis uđe što više inicijativa i poslovnih ljudi spremnih da preuzmu odgovornost.

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra besmislenim i glupim da se svi uvozni proizvodi zamenjuju domaćim. Istovremeno u nizu oblasti to će dati dodatni podstrek razvoju, rekao je on.

Prema njemu, zamena uvoza je potrebna tamo "gde možemo biti sigurni da će se zaživeti sopstvena proizvodnja".

Putin je na biznis forumu Poslovna Rusija istakao i da je, po njegovom mišljenju, politika Centralne banke, u pogledu referentne kamatne stope, adekvatna situaciji i nada se da će se ona nastaviti.

"Ne želim da govorim šta može da se radi brže, a šta bez žurbe, ali u svakom slučaju politika Centralne banke je apsolutno adekvatna za situaciju u ekonomiji - stopa se snižava, takav je trend, vidimo i razumemo šta se dešava s kursom i znamo da, posebno izvozno orijentisane kompanije, pažljivo prate kretanje. Nekome se dopada povišenje, nekome sniženje", rekao je Putin.

On nije hteo da komentariše rad Centralne banke, istakavši da je ona, pravno, potpuno nezavisna, da pravilno radi i da se odgovorno odnosi prema svojim nadležnostima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: